15.03.2019

Над 100 млн. лв. са инвестирани в област Благоевград по ОП „Региони в растеж“, стана ясно по време на гражданския диалог "Европа в нашия дом“ в Благоевград

Граждански диалог под мотото "Европа в нашия дом“ на тема регионално развитие се състоя в Благоевград при изключително голям интерес. В него взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ – Благоевград Даниела Савеклиева, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и областният управител Бисер Михайлов. Сред гостите на събитието бяха и депутатите от ГЕРБ Георги Динев, Стефан Апостолов, Александър Мацурев и д-р Емил Тончев.

„Област Благоевград се състои от 14 общини, всяка от които е с различен профил, но без инфраструктура няма инвестиции и не се прави бизнес“, каза днес по време на откриването на гражданския диалог Даниела Савеклиева „Хората искат магистрали, пътища, ВиК-мрежи и т.н., за да може да се случи всичко”, отбеляза тя. Даниела Савеклиева посочи, че целта на гражданския диалог „Европа в нашия дом” е да се чуе гласът и мнението на всички. Според нея трябва да си дадем сметка колко важно всъщност е членството ни в Европейският съюз и то в навечерието на европейските избори.

„Изключително ми е приятно да бъда домакин на поредната среща-граждански диалог „Европа в нашия дом“, за да можем да дискутираме различните секторни политики. Всички политики са равни, но регионалната политика е една от най-важните на национално и местно ниво“. Това заяви домакинът на събитието д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че важните теми за региона са няколко – АМ „Струма“, ОП „Региони в растеж“ и бъдещата кохезионна политика.


„Държим да се финансира в базова инфраструктура. Нашите жители по този начин оценяват смисъла от членството на България в Европейския съюз. Нашият глас ще бъде чут, защото гласът на ЕП е до мен. Сигурен съм, че той ще защити нашите интереси“, каза в заключение Камбитов, визирайки евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

От своя страна членът на Европейския парламент Андрей Новаков каза, че за него това е поредният граждански диалог по темата за регионално развитие, но е първият в неговия град и затова събитието е по-специално за него. Той сподели още, че помни как е изглеждал Благоевград 2007 г., 2009 г., 2010 г. и как изглежда Благоевград сега.
„Зад всички оперативни програми, индикатори и приоритетни оси стоят хора. Целта на средствата е да направят живота на хората по-добър. Важно е да се отбележи, че средствата за България ще се увеличат.“, каза още Андрей Новаков. Той сподели, че средствата от европейските фондове няма да спрат след 2020 година.
„Битува едно мнение, че има т. нар. нетни платци и нетни бенефициенти, но това не е вярно. От кохезионната политика печелят всички.“, каза още евродепутатът Андрей Новаков.

„Европейската солидарност можем да видим навсякъде около нас благодарение на общинските администрации. Това е един мощен инструмент за регионално развитие и ние можем да реализираме нашите мащабни инфраструктурни проекти“, каза по време на срещата министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. „Община Благоевград е отличник в реализирани инвестиции по Националната програма за енергийна ефективност. И тези инвестиции вече се усещат от гражданите чрез намалените сметки за отопление и променения облик на цели квартали“, каза още тя.
Министър Аврамова допълни, че можем да видим европейската солидарност навсякъде около нас благодарение на кметовете и общинските администрации, които полагат огромни усилия и това води до подобряване на образователната и социалната инфраструктура, а също и градската среда. „Над 103 млн. лв. са инвестирани в област Благоевград и има 44 сключени договора по програма „Региони в растеж“, каза в заключение министър Аврамова.

 

< Назад