20.04.2019

Над 130 предприемачи събра във Варна регионален форум за бизнес и инвестиции

Над 130 представители на бизнеса събра във Варна регионален форум на тема „Инвестиции и бизнес”, организиран от Предприемачи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел”.

Сред участниците имаше предимно предприемачи от Варна и областта, но специално за форума пристигнаха и представители на частния сектор в Бургас, Враца, Добрич, Търговище.

Кметът на града-домакин Иван Портних приветства гостите, като изтъкна ролята на европейското финансиранe за разширяване възможностите на общините да обновяват инфраструктурата и да подобряват средата за живот и бизнес. „Истинският капитал на града ни са младите и образовани хора, за които се стараем да създадем условия да се развиват и реализират именно тук”, категоричен бе Портних. По повод финансовите инструменти, които предлага Фондът на фондовете и които бяха сред акцентите на форума, кметът отчете, че община Варна към момента работи активно с фонда по три проекта – за Рибарското пристанище, за обновяване на филиала на театъра и на читалището в район „Владислав Варненчик”.

„Варна е първият град, в който презентираме Фонд на фондовете и възможностите за привличане на инвестиции на регионално ниво”, заяви при откриването на събитието председателят на Предприемачи ГЕРБ Валя Чилова. „Много често бизнесът ни пита какво ще се случи, когато свършат еврофондовете, не се ли успиваме, разчитайки единствено и само на еврофинансиране. Затова смятаме, че все повече трябва да говорим за новите и различни начини за финансиране, без да е сложно технически, а да сме максимално полезни и на бизнеса, и на обществото”, отбеляза Чилова.

„Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) навлизат в нова епоха на финансови инструменти. Назад във времето се наложи като модел фокусът да е върху разходната част, перспективата обаче е да бъде върху финансово устойчиви проекти, базирани на стратегическо планиране и възможност да генерират приходи в бъдеще”, подчерта Ангелина Тодорова, ръководител на звено „Координация” на Фонд на Фондовете. По думите й глобалната сума, управлявана от фонда, е над 1,2 млрд. лв., които се цели да бъдат допълнени с частни финансови средства до 2,6 млрд. лв. „Половината от средствата са на разположение на предприемачите, а останалите – на проектните инициатори от публичния сектор. Гамата от инструменти е много широка, предлагат се възможности, включително и на физически лица и на съвсем стартиращи идеи и фирми, където предоставяме микрофинансиране, като се стига и  до продукти, насочени към най-високия сегмент развити иновативни предприятия. Средствата на Фонда са с нулеви лихви и такси, те се комбинират с частно финансиране при пазарни условия, което е и целта - допълнително да стимулираме частните инвестиции и частната експертиза. Работим с много банки, финансови посредници, в това число и лизингови дружества, микрофинансиращи интституции и други партньори”, разясни Тодорова пред предприемачите.

В рамките на форума беше споделен и ценен опит на Столичната агенция за инвестиции и приватизация. Нейният изпълнителен директор Владимир Данаилов посочи, че активно помагат на бизнеса чрез информация, контакти, пазари, международна експанзия и консултации за финансиране. „Целта ни е обща: Развити региони за успешна икономика на България! Като първи регионален инструмент за икономическо развитие у нас ще се радваме да предадем добри практики”, отбеляза Данаилов и сподели, че чрез разработения формат „City to city” вече има сътрудничества с Лондон и Виена и рамково споразумение с още 43 града в ЕС.

Във форума взеха участие и евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, Емил Радев и Андрей Новаков.

„Във Варна сме, за да чуем от бизнеса как ЕС може да стимулира още повече предприемачеството. Освен за по-достъпно финансиране, продължаваме да работим за по-лесна и ясна информация. Затова поканихме и Звеното за консултации по еврофинансиране да представи възможностите за финансиране на преференциални условия и експертната помощ за привличане на инвестиции, които предоставят на българския бизнес”, коментира Ева Майдел.

Варненският евродепутат Емил Радев запозна присъстващите с новите правила, които предвижда директивата за превантивно преструктуриране, втори шанс, процедурите по несъстоятелност и освобождаване от отговорност. „Тя е стъпка напред в правилната посока, защото ще улесни бизнеса и ще ограничи ненужната ликвидация на жизнеспособни предприятия, особено на малки и средни фирми”, категоричен бе Радев.

Андрей Новаков отново опроверга фалшивите новини, че през следващия програмен период европарите за България свършват. „Митът рухна. Европейските средства не само че не свършват, а и се увеличават с над 3,6 млрд. евро”, категоричен бе най-младият евродепутат в ЕП през този мандат. Новаков представи новата опция на своя сайт, наречена „Еврофинансирай”. „Тя функционира лесно и достъпно като безплатна търсачка, актуализира се всекидневно и помага на хората да се ориентират бързо и точно в морето от информация за европейските програми”, обясни евродепутатът. На поставените въпроси относно програмата А.L.E.C.O. за обмен на опит в най-големите и успешни компании извън ЕС, той информира, че вече има около 790 кандидати. „Към Нова година кандидатите от България бяха на трето място по брой на одобрените. Целта ми е да се увеличат държавите в списъка на програмата, а също и бюджета”, отбеляза Новаков и припомни, че всеки, който се възползва от програмата, получава по 1000 евро месечна стипендия и до 800 евро за билет за пътуването си до съответната държава.

 

 

< Назад