22.07.2017

Народни представители от ГЕРБ-Русе и министърът на образованието се срещнаха с кмета на Русе и академичното ръководство на Русенския университет

Народните представители от ГЕРБ-Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещнаха днес с кмета на Община Русе Пламен Стоилов и академичното ръководство на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

 

По време на разговорите министърът бе запознат с предизвикателствата пред управлението и структурата на образователната система на местно ниво. Той получи информация също за състоянието на материалната база и активната работа на общинската администрация по подготовката и изпълнението на проекти за обновяването й през изминалите 7 години. Поставени бяха редица въпроси, свързани със сгради, стопанисвани от МОН в региона, подготовката на промени в нормативната уредба, засягащи основното и средното образование. Министърът запозна кмета и екипа му с приоритетите в работата си и пое ангажименти за решаване на местни проблеми.

 

Представителите на висшето училище показаха на Красимир Вълчев отличната материална база на университета, където се подготвях хиляди студенти от страната и чужбина. Те запознаха министъра и народните представители с проекта за интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния, по който работят от 15 месеца. Неговата цел е да се опазват и популяризират значими културно-исторически локации от долната част на Римския лимес - обект кандидат за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той се изпълнява от Русенския университета като водещ партньор съвместно с Регионалния историченски музей в града и Музея на националната археология и история в Констанца, Румъния.

 

Студентите прилагат все по-активно дигитализацията за популяризирането на културно-историческото наследство. С помощта на дронове и 3D устройства те заснемат и сканират забележителностите и създават техни цифрови копия за различни интерактивни платформи, откъдето да се изтеглят и „посетят“ виртуално. Тези технологии намират отлично приложение и в образователните игри за подрастващите, които правят това наследство по-достъпно в своеобразен виртуален музей.

 

Министър Вълчев даде висока оценка на видяното и насърчи младите учени да развиват знанията и уменията си. За това те ще продължат да получават подкрепа от държавата.

 

По – късно бе проведен разговор с академичния съвет и ръководителите на катедри по някои актуални за висшето образование теми. В крайна сметка всички се обединиха около твърдението, че Русе е академичната столица на Дунавския район.

 

Това бе първото посещение на министър Красимир Вълчев в университет извън столицата от встъпването му в длъжност. То завърши с благодарност и ангажимент за още по - активно взаимодействие между представителите на законодателната, изпълнителната, местната власт и академичната общност.

 

 

 

< Назад