04.07.2015

Народните представители Корнелия Маринова и д-р Вяра Церовска на празника на белодробната, специален адрес изпрати Николай Нанков

Народните представители Корнелия Маринова и д-р Вяра Церовска, член на здравната комисия, бяха на празника на белодробната болница в Троян. Лечебното заведение отпразнува днес 110-годишнината от създаването си. Специален поздравителен адрес до управителя д-р Цветомила Дудевска и нейния екип изпрати и Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и областен координатор на ПП ГЕРБ. В него се казва: „През този повече от век много лекари и медицински специалисти са посветили професионалния си живот в лечението на болни и в грижата за профилактиката на белодробните заболявания. Много лекари и медицински специалисти са прекарали напрегнати дни и безсънни нощи до своите пациенти, за да им върнат усмивката и вярата в утрешния ден.

Днес Вие като управител и Вашият екип имате пълно основание да се гордеете, че сте продължители на делото на създателите на първата специализирана белодробна болница у нас и на Балканския полуостров.

Пожелавам на всички Вас да продължавате своята мисия за Живот! Пожелавам Ви да реализирате намеренията си да обучите и възпитате тук ново поколение лекари, които със същото усърдие и любов да даряват със здраве и надежда, да се грижат и да лекуват хората.

Бъдете здрави, бъдете новатори, бъдете вдъхновители!“

Троянската белодробна болница чества своя празник с Национален симпозиум с международно участие „110 години вдъхновение и грижа за белодробно болните в България“. Форумът събра специалисти – пулмолози от цялата страна и водещи в областта на пневмологията и фтизиатрията фармацевтични компании. Те представиха в салона на НЧ „Наука“ актуални теми, свързани с белодробните заболявания, споделиха опит, познания и добри практики в решаването на респираторните здравни проблеми.

Да поздрави болницата и колегите си бе и зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Симпозиумът се организира от Сдружение за превенция и лечение на белодробни заболявания и „СБАЛББ - Троян”.

Белодробната болница в Троян е първата в България и на Балканския полуостров, открита е на 5 юли 1905 г.

„Нарастващата значимост на белодробните заболявания поставя пред обществото и нас – белодробните специалисти, по-високата необходимост да осигурим на пациентите качествена медицинска помощ и лечение. Погледът назад във времето към традициите на нашата елитарна специалност ще укрепи самочувствието ни и ще вдъхне доверие към нашата общност“, подчерта в словото си д-р Дудевска.

Утре в болницата ще може да се види изложба „Медицина и живопис – две изкуства срещу болката” с картини на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян.

< Назад