22.05.2018

Народните представители от ГЕРБ-Русе подариха икона на храма „Свето Възнесение Господне“ в село Караманово

Народните представители от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев и Светлана Ангелова подариха икона по повод 150 години от построяването на храма „Свето Възнесение Господне“ в село Караманово /Община Ценово/. Това стана по време на днешното тържествено честване на годишнината. В знак на благодарност те получиха почетни плакети от кмета на Караманово Бисер Блажев.

 

„Виждате вниманието, което държавата и ние отделяме на храмовете в областта. През миналата година в Русе бе открит храмът „Всех Святих“. Виждате как се промени Басарбовският манастир. Предстои на 27 юли в квартал „Бяла“ ще бъде открит храмът „Свети Пантелеймон“. По този повод там ще бъдат министър – председателят Бойко Борисов и партиарх Неофит“, каза в обръщението си депутатът, който поздрави дарителите на църквата „Свето Възнесение Господне“.

 

Пламен Нунев пое ангажимент пред кмета, отец Михаил и гостите храмът да се сдобие съвсем скоро с нова дограма, климатик. В двора ще бъде изградена и нова беседка.

 

Големият празник бе уважен от кмета на Община Ценово д-р Петър Петров и много гости. В този ден празничен църквата се оказа тясна за всички, които искаха да се поклонят и да се помолят пред иконите за здраве и благоденствие.

 

Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в съслужение със свещенослужители от епархията води архиерейска света литургия в църквата, построена от Колю Фичето и майстори-строители от Брацигово. Църковен хор от Габрово допринесе за тържествения момент.

 

От началото на годината по инициатива на кмета на селото Бисер Блажев и църковното настоятелство се осъществи дарителска кампания за отбелязване на годишнината. Благодарение добри хора бе закупена нова камбана, защото старата беше спукана, нови свещници, кадилница и кръст. Извършени са и ремонтни дейности.

 

< Назад