20.03.2015

Народните представители от ГЕРБ Станислав Иванов и Ирена Коцева участваха в работна среща по изпълнението на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Костенец”

Председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Иванов и народният представител от ПП ГЕРБ-София област Ирена Коцева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министър Красимир Живков участваха в работна среща, свързана с изпълнението на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Костенец (Самоков)“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. На събитието присъстваха кметът на община Самоков – Владимир Георгиев, представители на фирмата-изпълнител на проекта и граждани от общината.

По време на срещата представителите на изпълнителната, законодателната и местната власт декларираха пред гражданите, че ще бъдат гаранти за прозрачното и безвредно за гражданите изпълнение на проекта. Te oбясниха, че чрез реализиране на регионалната система за управление на отпадъците ще се постигне намаляване на замърсяването на околната среда в общините от целевия регион, който обхваща Костенец, Ихтиман, Долна баня и Самоков. Изпълнителите поеха ангажимент пред гражданите и гарантираха, че системата ще бъде изградена така, че с функционирането й да няма рискове за здравето на хората.

Станислав Иванов обясни, че проектът цели увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и рециклирането и установяване на ефективна екологосъобразна система за съвременно управление на отпадъците.  Ирена Коцева, като народен представител от региона, поясни, че населението, което ще се обслужва от регионалната система е над 68 000 жители. По думите й, в следствие на подобрената околна среда, ще се подобрят и условията за социално-икономическото развитие в региона.

Министър Ивелина Василева подчерта, че МОСВ ще проследи всяка стъпка от управлението на проекта чрез контролните си органи. Тя бе категорична, че гражданският контрол е необходим.

< Назад