06.02.2019

Народният представител Десислава Танева се срещна с председатели на кооперации в област Добрич

Председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните Десислава Танева се срещна в Добрич с ръководители на земеделски кооперации от региона. Срещата стана възможна със съдействието на народните представители от ГЕРБ Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.

„За нас е много важно да Ви подкрепим, защото Вашият отрасъл е структурно звено за нашата област. Важно е да чуем вашите предложения за бъдещето на кооперациите“, каза при откриването на форума Даниела Димитрова.

Най-важният акцент в срещата с председателите на кооперации беше тяхното притеснение във връзка с приемането на нов закон за кооперациите, който им е предложен от председателя на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Те смятат, че проектът ограничава правата на кооператорите в съществуващите кооперации.

Десислава Танева подробно разясни процедурата по приемането на нов закон. Тя посочи кой има право на законодателна инициатива и успокои присъстващите, че такъв законопроект няма входиран в Народното събрание, нито е приет от Министерски съвет или внесен от народен  представител. Освен това, такъв не е предвиден и по плана за законодателство в министерството на земеделието, като автор на законодателни актове. Нито има такъв проект на обществено обсъждане.

Председатели на кооперации представиха исканията си за промени в техния закон, които да им позволят да бъдат конкурентноспособни на останалите оператори в сектора и земеделски производители, които работят по друга правна форма.

След проведен дебат се стигна до извода, че, ако земеделските кооперации имат консенсус за определени текстове, които те смятат за належащи, няма проблем в хода на предстоящото отново коригиране на проекта на Закон за поземлените отношения да бъде включена темата за кооперациите и да бъдат направени съответните промени.

Изначално целта на този законопроект беше той да обхваща всички правоотношения, свързани със собствеността и ползването на земеделските земи в България, посочи Десислава Танева.

 

< Назад