20.06.2022

Народният представител инж. Петя Аврамова бе гост на традиционния празника на баницата, който се проведе за 20-та година във врачанското село Баница

„Благодаря за поканата да присъствам отново на този уникален кулинарен фестивал, събрал най-добрите майстори на баницата. Вече 20 години Народно читалище „Светлина“  - с. Баница е домакин на един от най-вкусните празници на общината, а със всяко следващо издание, събира все повече участници“,приветства инж. Аврамова.

За тазгодишния празник, домакините и гостите от населените места бяха приготвили 120 баници, разпределени в три категории – солени, сладки и най-оригинални. Вкусните печива бяха оценявани от жури с председател Маргарита Григорова, преподавател в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство и членове Боряна Ангелова и Дима Стоянова.

Народният представител Петя Аврамова връчи две специални награди. За цялостно представяне на автентична подредба на традиционна трапеза с вкусни баници и автентични предмети,  ползвани в миналото, тя отличи Народно читалище „Отец Паисий“, с. Косталево.

Специална награда тя връчи и на домакините от Народно читалище „Светлина“, с. Баница за организацията и провеждането на кулинарния фестивал, както и за майсторски приготвените баници.

„Поздравявам спечелилите награди, както и всички, които се включиха в конкурса. Бъдете здрави и все така с любов предавайте на поколенията българските традиции и обичаи!“, поздрави Петя Аврамова.

На събитието присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, представителят на общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Враца Малина Николова, кметът на Баница Владимир Вълов, както и кметовете на населени места Тихомир Тошев, Цветан Цветанов, Тодор Тодоров и Любомир Кръстев.

Част от баниците, изложени във фоайето и салона на читалището, бяха закупени благотворително, а със събраните средства, читалищните настоятелства ще подпомагат свои инициативи.

Празникът продължи с добро настроение и концерт с участието на Юри Крумов, танцови и певчески изпълнения на самодейците от читалищата в селата Оходен и Баница.

< Назад