24.02.2015

Народният представител от ГЕРБ Корнелия Маринова обяви общинското ръководство в Ловеч

Народният представител от ПП ГЕРБ Корнелия Маринова обяви решение на Изпълнителната комисия на партията, с което е утвърдено общинското ръководство в Ловеч. „Това e екипът, който ще продължи работата и ще има изключително отговорната задача да мобилизира инициативата и всеобщите усилия в предстоящите местни избори“, подчерта Маринова.

Тя се спря на одобрените от ЕК през седмицата две нови оперативни програми. По думите й, една от тях – „Наука и образование за интелигентен растеж“ е от изключителна важност. „Над 700 млн. лева са предвидени по нея, в това число и за дейности по интереси в извънкласни занимания в училищата и целодневното обучение в средищните училища. Както е известно проект „Успех“ приключва в средата на април, след този период няма осигурен бюджет и ние се надяваме, че именно по тази програма ще има повече средства за продължаване на дейности по него от началото на следващата година“, поясни народният представител и подчерта, че общо над 1 млрд. лв. са средствата по одобрените две програми – „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Добро управление“. Според Маринова вече имаме общо 4 одобрени програми, тоест началото на новия програмен период реално е поставено в България. „Това е резултат от последователните усилия, доказаните компетентности и добрата комуникация с ЕК на нашето правителство“, каза още тя.

„Следващото заседание на общинския съвет в Ловеч показва  модела на зависимости, по който се управлява общината през последния мандат. Не мога по друг начин да си обясня попълването на състава на Съвета на директорите на „Общински пазари“ от човек без никакъв управленски опит и без никакви познания в тази сфера. Предложението се внася за втори път. Първият път бе от кмета, а сега се внася от общински съветник от ДПС Фатме Моллова. Тук не става дума за предложеното лице конкретно, а за принципа и компетентностите, които би трябвало да съответстват на длъжността, която ще изпълнява и задълженията й“, каза още Корнелия Маринова, която преди първия си мандат като народен представител бе председател на общинския съвет в Ловеч. По думите й това показва зависимости. „Друга такава зависимост прозира в изявление на колега от НС, който обясни по странен начин от парламентарната трибуна проблемите на ловешката болница. По думите му проблемите били резултат на собствеността, тоест според него решението е или общината да прехвърли дяловете си на държавата, или обратното. За мен има неясни зависимости на Борда на директорите на болницата, който и в момента управлява, и този колега, а защо не и хората, които стоят зад него“, обясни още общинският ръководител на ГЕРБ в Ловеч Корнелия Маринова.

Маринова разкритикува някои становища на комисии в общинския съвет. „Имаше решение на ВАС, с което бе отхвърлена жалбата, оспорваща финансова корекция по най-големия проект на община Ловеч. Беше взето решение от общинския съвет да последва ново обжалване, този път като гражданско дело. Твърди се, че има заведено такова, но фактите по тази тема, както и по други предложения от проекта за дневен ред  остават скрити от съветниците, които няма как да вземат информирано решение. Става дума за двете предложения за поемане на кредит от фонд „Флаг“ – едно абсолютно нарушение на закона, което ще постави общината в тежко финансово положение  през следващия мандат. След като не се признават тези разходи, очевидно има нарушени обществени поръчки, нарушени правила и те не се признават от държавата за отпускане на безлихвен кредит, какъвто много общини получават“, категорична бе Корнелия Маринова.

Маринова, която е и зам.-председател на Комисията по образование и наука в НС, отговори на въпроси, свързани с проектозакона за предучилищното и училищно образование.

< Назад