17.06.2019

Народният представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев откри фолклорен събор

За 11 година в Димово бе проведен фолклорният събор "Жива вода". Тазгодишното издание на събора събра в Димово самодейци от 22 читалища от Северозападна България, както и гости от Сърбия и Румъния.

Фестивалът бе открит от народния представител от ГЕРБ-Видин Владимир Тошев и кмета на Димово Лозан Лозанов. Владимир Тошев поздрави организаторите от Община Димово и НЧ "Паисий Хилендарски - 1927". "За 11 година фестивалната сцена оживява в цветове, звуци и ритми, които изпълват сърцата ни с гордост и любов. От сърце ви благодаря за ентусиазма и хъса, с които пазите и популяризирате нашия фолклор. За гостоприемството, с което посрещате гости от близо и далеч. За прекрасната организация на този празник на българщината", каза Владимир Тошев. Народният представител пожела успех на участниците в 11-то издание на фолклорния събор " Жива вода".

Името на събора не е случайно. Свързано е с лековитата вода на извора, който блика край Изворския манастир. Легендата разказва, че живата вода помогнала на сляпо овчарче да прогледне. Българският фолклор е богат и пъстър, както е богат и пъстър животът. А нашият народ е вплел в творчеството си и радостта, и болката си, затова е толкова многообразно, въздействащо и незабравимо - е посланието на организаторите на фолклорния събор.

< Назад