06.03.2019

Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев: Работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование

Образованието е в основата на развитието както на отделния човек, така и на обществото като цяло. Работни места, високи доходи, развиваща се икономика се постигат само с качествено образование. Това каза народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев пред близо 150 души по време на граждански диалог на тема образование, който се проведе във Видин. Форумът е част от Платформата за граждански диалози "Европа в нашия дом". В събитието взеха участие заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, областният управител на Видин Албена Георгиева, кметът на община Видин Огнян Ценков, началникът на РУО Веселка Асенова, кметове и председатели на общински съвети от областта, директори на училища и детски градини, учители и родители.

"Образованието е приоритет както за държавната, така и за местната власт. И бих акцентирал - качественото образование. Това е общият ни стремеж, българското образование да отговаря на най-високите съвременни изисквания за качество. Можем да постигнем това, когато имаме мотивирани и подготвени учители, когато превърнем учителската професия в една от най-предпочитаните”, каза още Владимир Тошев. Той посочи, че именно в тази връзка правителството гарантира удвояването на учителските заплати до края на мандата и оказва подкрепа за младите учители. Отделят се значителни средства за подобряване на образователната инфраструктура както от националния бюджет, така и от европейските фондове. „С 624 млн. лв. по ОП „Региони в растеж” се модернизират 416 учебни заведения, в които учат над 250 хил. деца и младежи. Променят се сградите, дворните пространства, модернизират се обзавеждането и оборудването в училищата и детските градини. За първи път обръщаме сериозно внимание и на спортните съоръжения”, посочи още народният представител от ГЕРБ. Владимир Тошев беше категоричен, че именно качественото образование е възможност за преодоляване на регионалните дисбаланси и е бъдещето на регионите. Добрата образователна среда, мотивираните учители, ангажираността на цялото общество е гаранция, че нашите деца и младежи ще са конкурентни на своите връстници от Европа и света”, каза още народният представител от ГЕРБ-Видин.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова бе категорична, че правителството води последователна политика в областта на образованието. "Качественото образование и наука са единственият път към икономическото и социално развитие на нацията. Инвестицията в учителите е инвестиция в бъдещето на нашите деца. Нямаме право да губим нито едно дете по пътя на образованието и наше общо задължение е да му дадем знания, инструменти и способности да бъде успешен и свободен гражданин на България, Европа и света", подчерта заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Кметът на Видин Огнян Ценков се спря на проектите, които Общината реализира по Оперативна програма „Региони в растеж“ - модернизиране на образователната инфраструктура в СУ „Цар Симеон Велики“ и в Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“. Ценков изказа своята благодарност на правителството за това, че със средства от държавния бюджет са въведени мерки за енергийна ефективност в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. Кметът обърна внимание и на активния диалог между местната власт и ръководствата на училищата и детските градини в Общината. „Най-големият успех обаче, който постигнахме заедно и с който искам да поздравя всички присъстващи, е разкриването на филиала на Русенския университет. Днес тук се обучават 435 студенти“, заяви Ценков. В тази връзка административният директор на филиала Момчил Станков съобщи, че е разкрита още една нова специалност – „Начална педагогика“.

Областният управител Албена Георгиева подчерта, че дискусионният форум на тема образование е второто събитие от платформата за граждански диалози "Европа в нашия дом", което се провежда във Видин. "Първата среща беше свързана с регионалната политика, а днес говорим за образование. Днешният диалог продължи и надгради първия, защото не можем да говорим за регионално развитие, без да говорим за образование-модерно и качествено образование, отговарящо на изискванията на съвременния свят", каза Албена Георгиева

 

< Назад