22.06.2019

Народният представител Светлана Ангелова откри петото издание на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Русе

Народният представител от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова откри този следобед петото издание на Парада на ретро автомобили и мотоциклети Русе 2019. Събитието се организира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“, с подкрепата на Община Русе.

„Пожелавам на всички участници ползотворна среща, по време на която да споделят своята страст към старите автомобили, да обменят знания и опит в тяхното поддържане и възстановяване. Нека повече от присъстващите тук млади хора се „запалят“ и следващото издание да видим още повече участници с автентични четириколесни и двуколесни превозни средства от България, Румъния и други държави“, каза Ангелова в приветствието си към стотиците събрали се на главната улица “Александровска“ изложители и зрители.

Участие в тазгодишното издание вземат над 100 собственици на автомобили и мотоциклети от Русе, Бургас, Варна, София, Хасково, Стара Загора, Сливен, Разград, Кубрат и от Румъния. Регистрация на участници имаше и в деня на събитието.

Автомобилите, които могат да се видят на парада са, от почти всички по-известни марки и някои са показани за първи път в Русе. Регистрираните за участие ретро возила са създадени в периода между 1920 -1989 година.

По – рано днес всички возила се включиха в ретро парад по русенските улици.

Предвиден е конкурс с десетки награди, сред които

  • Награда на Кмета на Община Русе
  • Награда на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“
  • Награда на Авто –мото клуб „РУСЧУКЪ“
  • Награда на публиката
  • Награди на фирмите-партньори и много други

Победителите ще бъдат определени от жури, в което ще влязат експерти в областта на автомобилизма .Чрез жребий ще бъде определен победител сред зрителите, който ще има възможност да се повози в автомобила или мотоциклета фаворит на публиката.

Част от съпътстващата програма на тазгодишния Парад на ретро автомобили бе постерна изложба и модно ревю на тема „Модата през годините в Русе“. Изложбата представя хронологично промените в облеклото на русенци в периода 1920 до 1989 г. Проучването беше направено от ученици от Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, които сами конструираха и изработиха моделите, които представиха на модно дефиле.

За доброто настроение на участниците и гостите се погрижи русенската група „Апропо“.

< Назад