11.03.2017

Недялко Славов: За Рудозем е направено повече, отколкото в цялата област Смолян

Кампанията ни е лека, защото навсякъде имаме свършена работа. А конкретно в Рудозем е направено повече, отколкото в цялата Смолянска област. Това заяви пред жители на рудоземското село Сопота вторият в листата на ГЕРБ Недялко Славов – доскоро областен управител на Смолян.

В подкрепа на своите думи Славов посочи рехабилитирания неотдавна 12 км път Смилян – Рудозем, който преди това беше черен. Чрез строителството на яз. „Пловдивци“ се реализира и най-мащабната инвестиция в язовир за питейна вода от началото на прехода в България.

„Това е проект, който поставихме като важен още при първото правителство на ГЕРБ. Впоследствие, когато министър Павлова водеше преговорите със Световната банка, този язовир беше един от първите обекти, които се сложиха на масата. И е факт, че под договора, подписан с изпълнителя, и под разрешението за строеж стои подписът на министър Павлова“, отбеляза Славов.

Той разказа и за напредъка по най-важния в региона проект за ГКПП Рудозем – Ксанти. „Тема, която е много изтъркана и употребявана предизборно, но не от нас“, посочи Недялко Славов. По думите му, ако всичко е нормално, до втората половина на 2019 г. пунктът към Гърция ще работи. „Това значи изградени пътни връзки от българска и от гръцка страна, пунктът да е построен и отворен. Той е с разрешение за строеж от декември месец. В момента сме пред обявяване на обществена поръчка за строителство. И най-важното е, че този процес е необратим“, подчерта ексобластният управител. И добави, че най-съществената работа за пункта е изпълнена през последната година. „За една година проектирахме пункт от гола поляна, за която не се знаеше къде ще е самата площадка, не се знаеше къде е пресечната точка. Заедно с изключване от горския фонд – това са все процедури, които отнемат години. Няма ден, в който да не сме се занимавали с този проект“, допълни Славов.

Категоричният ангажимент пред жителите на общината е за пълна рехабилитация на пътя Средногорци – Рудозем с обход на Рудозем, за който предстои да бъде избран изпълнител.

„Ние не предлагаме създаване фонд "Индустрия", в който да наливаме милиони. Не предлагаме скъпи енергийни проекти, за които продължаваме да плащаме. Ние предлагаме фонд за общински пътища - там, където европейското финансиране не стига . Предлагаме фонд за подобряване на водоснабдяването в малките населени места, каквито за съжаление има много в Родопите. В програмата са влезли и наши предложения, което показва, че в ГЕРБ има чуваемост от най-ниското до най-високото ниво. Програмата е изключително подробна и в нея се гарантира балансираното развитие на всички региони, което мен най-много ме интересува, защото без целева държавна подкрепа нашият регион не може да върви напред“, подчерта Славов.

Водачът на листата д-р Даниела Дариткова по-късно се присъедини към срещата в Сопота. Тя разказа, че обикаля цялата страна и че е удовлетворена от промяната, която има в лечебните заведения навсякъде. За областната болница в Смолян тя заяви, че е много укрепнала в резултат на инвестициите, вложени за ремонт и нова апаратура, чиято стойност надвишава 10 млн. лв.

По нейна информация обаче с жалба се спира най-новата процедура на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, за доставка на ангиограф. Това е апарат на стойност един милион лева, необходим за разкриване на звено за инвазивна кардиология в областната болница, а средствата са отпуснати от правителството „Борисов 2“.
Д-р Дариткова съобщи също, че в спешната помощ предстои да се реализира инвестиция на стойност 163 млн. лв. в цялата страна. Средствата са предназначени за ремонт и рехабилитация на центровете и филиалите за спешна медицинска помощ, за спешните приемни отделения към болниците, за закупуване на линейки.

В дискусията за постиженията и новите приоритети на ГЕРБ се включиха кандидатите за депутати Адриян Петров и Димитър Настанлиев, както и общинският ръководител Шукри Халилов.

 

 

 

 

< Назад