06.06.2022

Нов облик има Зверино след ремонт и благоустрояване на централния площад

Жителите на най-голямото село в община Мездра се радват на изцяло нов площад, благодарение на средствата, отпуснати от правителството на Борисов 3. Днес новоизграденото място за отдих беше открито от кмета на Зверино Стоян Петров, кмета на Община Мездра Иван Аспарухов и народния представител инж. Петя Аврамова. Средствата за "Изграждане, паркоустрояване и благоустрояване на централното площадно пространство, кв. 73 по плана на с. Зверино" в размер на 610 000 лв. са отпуснати с Постановление на Министерски съвет през декември 2020 г.

          На официалното откриване гости бяха народният представител и бивш финансов министър от ПП ГЕРБ Кирил Ананиев, кмета на Община Враца Калин Каменов, председателят на Общински съвет – Мездра Яна Нинова,  общински съветници, представители на ПП ГЕРБ от област Враца, граждани и гости. Водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

         По проекта е облагородено и благоустроено цялото площадно пространство и зелена зона около кметството, като са изпълнени изцяло нови алеи, настилки, осветление, ремонтирани са прилежащите асфалтови улици и тротоари. Обособени са три функционални зони. Най-високата е зоната „централен площад“ с паркинг за ежедневен достъп и централно площадно пространство с декоративна настилка. В централната част на площада е изградена връзка с втората зона. В зоната за социални контакти е изграден форум със сцена и седящи места, разположени амфитеатрално. Оформен е мемориален кът, а между нивата е изградена рампа за хора с увреждания с тактилна настилка и парапет. Рекреационната зона е в най-ниската част, близо до реката и е с най-богато озеленяване.  Алейната мрежа е така организирана, че осигурява всички възможни връзки със съществуващите такива. В  центъра е организиран кът за почивка с пергола и кът с фонтанка. В цялото парково пространство е изпълнено градинско и декоративно осветление.

         С откриването на обновения площад се даде старт и на провеждането на Националния фолклорен фестивал „Змей Горянин“.

 

< Назад