04.03.2019

Областният координатор на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска дари икона на реставрираната църква "Света Петка" в Брезник

Икона на света Петка дари на едноименния храм в Брезник облатният координатор на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска. Реставрирана средновековна църква отвори врати днес с празнична Света Литургия.

"Църквата Света Петка за мен е свързана с много мили спомени. Знам силата й и пожелавам на брезничани да я пазят, обичат и тачат, защото това е едно свято място, което помага и зарежда с доброта, надежда и вяра". С тези думи се обърна към присъстващите миряни Церовска, която бе придружавана от народния представител д-р Александър Александров, председателя на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, кмета на "Изток" Емил Костадинов, общинския координатор Лина Симеонова и председателя на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, както и общинските съветници от ГЕРБ-Перник Любен Лазаров и Цветана Пиралкова.

Ирена Соколова изрази увереността си, че храмът ще бъде средище на духа, на радостта и любовта към Бога. Святото място е с подменена покривна конструкция, направена му е хидроизолация и са поставени нови керемиди. Извършено е фугиране на камъните на фасадата на сградата и са укрепени основите на църквата.

В църквата е направен още ремонт на камбанарията. Мястото, върху което е построен храмът, се счита за лекувито и затова брезничани приемат Светицата за своя небесна покровителка.

Ремонтът на църквата „Св. Петка“ е сред още няколко проекта за ремонт, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири в общините Брезник и Трън по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. на стойност  673 258 лева.

< Назад