23.11.2017

Образователният министър Красимир Вълчев участва в конференцията „Дигитална учебна среда – ново измерение в образователния процес“ в Перник

Дигиталните компетентности са тези, които ще бъдат необходими за всяка една професия . Учениците трябва да бъдат не просто дигитални ползватели, а дигитални създатели, а за да бъдат такива обаче те трябва да започнат обучение  още в първи клас. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Перник, където участва в националната конференция „Дигитална учебна среда – ново измерение в образователния процес“. Двудневният форум събра образователни експерти, директори и учители от цялата страна в Двореца на културата, а негов организатор е Министерството на образованието и науката, Съюзът на българските учители,  ОУ „Св. Иван Рилски“ и РААБЕ. На откриването присъстваха още кметът на Перник Вяра Церовска, областният управител и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, зам.-кметът Севделина Ковачева, началникът на РУО Ваня Коконова, председателят на СБУ Перник Венета Миланова и директорът на ОУ “Св. Иван Рилски“ Бойко Свиленов.


„За мен е радост да съм на тази конференция. За втори път през този месец  съм в Перник. Перник  винаги е бил едно добро място за обсъждане на актуалните и дискусионни теми, които са в образователната система. Градъте пример за добра работа и добро партньорство“, посочи Красимир Вълчев.
Той не скри, че навлизането на дигиталните технологии в класната стая е неизбежен процес. "Ние като министерство трябва да подпомогнем образователната система. Трябва да дигитализираме организацията на учебния процес, използването на електронни дневници, на информационни системи, системи за връзка с родителите“, коментира министър Вълчев. По думите му трябва да има достъп до електронно четивни варианти на книжните учебници. Дигиталното оценяване е също една от областите, по които работи министерството.

Кметът Вяра Церовска сподели, че министърът на образованието Красимир Вълчев никога не е пропуснал възможността да се отзове на учителите и обществеността в Перник по всички въпроси. Тя изказа и специална благодарност на Бойко Свиленов за организацията на форума.
„За всички нас е важно  не само да бъдем в тон, но и да изпреварваме очакванията на ученицитею. Това е едно от големите предизвикателства - учителят да бъде преди всичко, защото той е човекът , по който се мерим , пък ние се мерим по най-доброто и това показва темата на днешната конференция . Надявам се да бъде полезна, да донесе опит не само за училищата в Перник, но и за всички в цялата страна“ – с тези думи се обърна кметът към участниците
В рамките на два дни участниците ще  обсъдят най-актуалните политики на МОН. Те ще коментират и  важни предложения, които да се приложат за усъвършенстване на образователната система.

< Назад