02.01.2021

Общинските съветници от ГЕРБ-Дряново не подкрепиха предложеното от кмета увеличение на данъците за граждани

Общинските съветници от ГЕРБ-Дряново категорично се противопоставиха на предложението на кмета Трифон Панчев за повишаване на данък недвижимо имущество и такса смет за гражданите.
Въпреки това с гласовете на съветниците от управляващото мнозинство предложението беше прието. Така от новата година гражданите на община Дряново ще плащат с 50 процента повече данък върху недвижимото имущество и с между 15 и 17 процента повече за такса битови отпадъци в зависимост от населеното място, като по-голямо е повишението за селата. По време на заседанието общинският съветник и общински ръководител на ГЕРБ Дряново Преслава Демирева заяви, че е недопустимо във време на пандемия, на трудности, във време на ограничени доходи и увеличена безработица да се повишават данъците на гражданите. "В момент, в който държавата чрез различни мерки и механизми се опитва да подпомогне гражданите и да ги подкрепи е несериозно в Дряново да се увеличават данъци и такси“, коментира Преслава Демирева. На практика, съгласно предложението на кмета, промилът на данъка върху недвижимото имущество за граждани се изравнява с този за бизнеса. Такса смет също се увеличава само за гражданите, като за бизнеса се намалява от 3 на 2.5 промила.
"Ние нямаме против намаляването на данъка за бизнеса, защото той също има нужда от подкрепа през времето на пандемията и сме го доказали с редицата отстъпки, които сме гласували през тази година в полза на бизнеса, но категорично не приемаме товарът да бъде прехвърлен върху гражданите", заявиха съветниците от ГЕРБ Преслава Демирева, д-р Теодора Мъглива и Надя Кукурякова.

< Назад