25.08.2016

Общинските съветници от ГЕРБ с изнесена приемна в село Дряновец

Общинските съветници от групата на ГЕРБ в ОбС Разград Наско Анастасов, Светослав Банков и Гюлвер Хасан проведоха изнесена приемна за жители на село Дряновец. Целта на подобни приемни е съветниците да чуят проблемите на всеки, който няма възможност да пътува до областния център. „Нашата мисия е да сме в помощ на всеки един жител на общината, без значение от негоя етнос, партийна принадлежност и социално положение!” – изтъкна Наско Анастасов и предварително уговори втора такава приемна и през месец септември, за да имат време да се запознаят с административната страна на всеки един представен на вниманието им проблем.

Местните жители приветстваха инициативата за изнесена среща между тях и представители на местния парламент, тъй като малка част от тях биха мгли да пътуват. Те изложиха редица наболели за селото проблеми, като се обединиха в решението, че най-належащ е проблемът с местната инфраструктура. Огромни и тежки камиони преминават денонощно през разбития главен път, минаващ през центъра на Дряновец. От самите дупки, в които попадат гумите им се разнасят силни, дразнещи шумове и вибрации, в следствие на които повечето къщи са с напукани външни стени, а полагаемият на всеки човек нощен сън и почивка биват агресивно нарушавани. Те помолиха за забрана на преминаването на тези тежкотоварни автомобили поне нощем, или поне ограничаване на скоростта. Абсолюно наложително е преасфалтиране на участъка.

Съветниците обясниха, че сега действащия бюджет на община Разград е заварен, тъй като е заложен и гласуван от предния мандат на управление. В момента средствата в общинската хазна са ограничени и трябва да се търсят начини за решаване на непредвидени в бюджета пера чрез източници извън общината като държавни и европейски проекти. За съжаление нито едно село от разградска община не може да кандидатства по проект „Развитие на селските райони”, тъй като по приумица на предното управление цялата община е мината в графа „Градски регион”, което само по себе си е абсурд, но за съжаление – факт.

Като друг проблем, свързан с инфраструктурата те посочиха набелязаната за ремонт улица „9-ти септември”, включена в плана за изразходване на изтегления от община Разград кредит в Размер на 7 милиона лева за рехабилитация на уличната мрежа на територията на общината и за подобряване на състоянието на общинския сграден фонд. За съжаление заложените средства са свршили предсрочно и улицата е оставена разкопана и недовъшена. Съветниците се ангажираха с проверка на конретния казус.

Като свое огромно желание жителите посочиха създаването на дневен център за възрастни, в който да се осигурят храна и грижи за социално слаби, болни и самотни пенсионери. Те помолиха и за ремонтиране на съществуващия пенсионерски клуб, в който през зимата се събират всеки ден, а през останалото време – два пъти седмично.

Представени бяха въпроси относно липсата на работници, които да се грижат за зелените площи в селото, както и опасенията, че настоящият превозвач на линията Дряновец – Разград ще се откаже скоро от поетия ангажимент и селото ще остане без автобусна линия.

Всеки поставен въпрос бе записан от представителите на местната власт, които поеха ангажимент да се запознаят детайлно и да отнесат въпросите до ресорните отдели и институции.

< Назад