10.01.2022

Общинските съветници от ГЕРБ - Стара Загора внесоха декралация относно изгаряне на отпадъци в Източномаришкия басейн

Общинските съветници от ГЕРБ - Стара Загора внесоха в деловодството на Общината декларация във връзка с планирания завод за изгаряне на нерециклируеми отпадъци на територията на Източномаришкия басейн. Информацията беше обявена от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев на 7 януари в Народното събрание.

В декларацията се казва:

С оглед на това, на основание чл. 21, ал. 2 във вр. с чл. 17, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, във вр. с чл. 97, ал. 1  и сл. от Закона за опазване на околната среда, с настоящото предлагаме, Общински съвет Стара Загора да приеме ОБРЪЩЕНИЕ към министър-председателя и членовете на Министерски съвет на Република България със следния текст:

 

ОБРЪЩЕНИЕ

към министър-председателя и членовете на Министерски съвет на Република България

Уважаеми г-н министър-председател на Република България,

Уважаеми дами и господа министри,

Във връзка с планираното ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНСТАЛАЦИИ ЗА ОБЕЗВРЕЖДАНЕ И/ИЛИ ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИ ЧРЕЗ ИЗГАРЯНЕ в района на Източно-маришкия енергиен комплекс, част от който попада на територията на Община Стара Загора, в качеството Ви на компетентни държавни органи, имащи конкретни правомощия по въпросите, свързани с прилагане на екологичното законодателство, настояваме пред Вас, като разчитаме на прецизните Ви, научно обосновани и най-вече водени от загриженост за здравето на гражданите на страната ни действия, при които да положите адекватните усилия за съобразяване в максимална степен планираното, така че ДА СЕ ОБЕЗПЕЧИ ОПАЗВАНЕТО И ВЪЗПРОИЗВОДСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА, ПОДДЪРЖАНЕТО И РАЗНООБРАЗИЕТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА; И ГАРАНТИРАНЕ НА НАШИТЕ СЪГРАЖДАНИ ПРАВОТО ИМ НА ЗДРАВОСЛОВНА И БЛАГОПРИЯТНА ОКОЛНА СРЕДА, в съответствие с установените в страната ни стандарти и нормативи.

В тази връзка НАСТОЯВАМЕ ЗА СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА ДАДЕНИТЕ ОТ ЗАКОНА ГАРАНЦИИ, а именно – прецизно съблюдаване на предвидената от Закона за опазване на околната среда ПРОЦЕДУРА ПО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА (ОВОС), при осъществяване на всякакви инвестиционни намерения, във връзка с изграждане на инсталации за обезвреждане или оползотворяване на опасни отпадъци чрез изгаряне; инсталации за обезвреждане или оползотворяване на неопасни отпадъци чрез изгаряне или съвместно изгаряне по смисъла на Закона за управление на отпадъците, както и инсталации за обезвреждане или оползотворяване на опасни и неопасни отпадъци чрез изгаряне или съвместно изгаряне, разработени изключително или предимно за развитие и изпитване на нови методи или продукти и които няма да действат повече от две години, и други подобни.

Настояваме процедурите да се провеждат ПРИ ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ И НАДЛЕЖНО ТЕКУЩО ИНФОРМИРАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО, както чрез своевременно уведомяване на всички заинтересовани органи на местното самоуправление в засегнатите общини, така и чрез медиите, като предприемането на каквито и да било стъпки във връзка горното да става след широк обществен дебат, с цел гарантиране обществените интереси на живущите в засегнатия регион.

< Назад