01.06.2018

Общинските съветници от ГЕРБ в община Добричка с декларация във връзка със случай на птичи грип

С декларация излезе групата общински съветници от  ГЕРБ в Общински съвет на община Добричка относно поредната карантина, наложена на една трета от населените места на общината.

В нея се казва: „Изключително сме разтревожени от поредната карантина заради птичи грип на една трета от населените места в община Добричка от една и съща ферма, разположена в землището на село Стефаново. Разтревожени сме и от факта, че за епидемията и предприетите действия, не са били уведомени нито кмета на селот Стефаново, нито кмета на Общината, нито населението на Стефаново, околните села, ферми и животновъдни комплекси.

На всички е ясно, че птичият грип е опасен не само за птиците и животните, но и за хората. Много хора по света загубиха живота си от този вирус. Не можем да бъдем безучастни, че умъртвените птици са били изнесени през село Стефаново и района до екарисажа в Ихтиман с камион, покрит само с един брезент. Това противоречи на всички норми за превоз на общоопасни товари.

Съпричастни сме с хората от засегнатите от карантината населени места, защото за втори път в рамките на една година те се притесняват за здравето си, спира се стопанският и икономически живот.
Въпреки нашия протест, Общинският съвет гласува публично-частно партньорство с въпросната фирма да се асфалтира път на стойност 110 хиляди“.

В тази връзка общинските съветници от  ГЕРБ настояват Общинският съвет на Община Добричка да отмени решението и да прегласува съгласието за публично-частно партньорство с въпросната фирма. Те предлагат по предложение на кмета на Общината ОбС да разпредели 110 000 лева за благоустрояване на село Стефаново и засегнатите от карантината населени места. „Така ще покажем, че Общинският съвет и общинската администрация са съпричастни с тревогите и страданията на хората от засегнатите за пореден път от карантината населени места от общината“, се казва в декларацията.

 

< Назад