19.12.2019

Общинските съветници от ГЕРБ в Трявна внесоха предложение за онлайн излъчване на заседанията на местния парламент

Групата на общинските съветници от ГЕРБ в Трявна входира в деловодството на Общински съвет предложение за онлайн излъчване на заседанията на местния парламент и въвеждане на система за безхартиено издание на Общински съвет Трявна.

„Необходимо да се осигури повече прозрачност и публичност в работата на Общински съвет и да се осигури възможност за по-широко участие на гражданите при вземането на важни за община Трявна решения. Именно поради тази причина внасяме предложение за онлайн излъчване на заседанията на Общински съвет в реално време чрез сайта на Община Трявна. В същото време за осигуряването на по-голяма ефективност на работата ни като общински съветници и намаляване на използването на количеството хартия за материали за заседания на Общински съвет предлагаме и въвеждането на система за безхартиено издание на Общински съвет-Трявна. Освен положителен икономически и екологичен ефект подобна система има много други предимства, които улесняват дейността на Съвета и взаимодействието му с общинска администрация. Чрез въвеждането на безхартиено издание ще се осигури възможност съветниците да получават материалите за заседания по електронен път на съответните електронни носители (лаптопи, таблети), които ще бъдат използвани и при гласуването на предложенията по време на заседания. Така отпада необходимостта от разпечатване на купища документи на хартия за всяко заседание за 17-те общински съветника в нашата община. Отпада и необходимостта служители на община Трявна, които изпълняват съвсем различни функции, да бъдат ангажирани с разпространението на хартиените материали към общинските съветници преди всяка сесия“, е мнението на общинските съветници от ГЕРБ.

Системата за безхартиено издание на Общински съвет е възможност за управление на заседанията на Общински съвет и неговите комисии чрез съхраняване на електронни досиета на заседанията, лесна достъпност от всички общински съветници, спестяване на време и разходи, централизирано съхранение и архивиране на информацията, ползване чрез лаптопи, таблети и смартфони, съхранение и архивиране на история на заседанията и документите, безхартиено провеждане на заседанията, полезен екологичен ефект от спестяване от хартия и тонери, както много други полезни функционалности. Системата позволява и по-голяма прозрачност при отразяване на вота на всеки един общински съветник.

„Надяваме се, че колегите общински съветници ще подкрепят предложението и осъществяването на конкретните задачи, които произтичат от него ще бъде отразено в Бюджета на Община Трявна за 2020 г. По този начин ще направим първата стъпка към реализирането на по-голяма прозрачност и публичност в дейността ни като общински съветници и улесняване на взаимодействието с гражданите на Община Трявна – ангажимент, който всички ние поехме към обществото по време на предизборната кампания“, смятат общинските съветници от ГЕРБ-Трявна.

< Назад