15.08.2020

Първа копка за изграждане на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“ беше направена днес

Днес бе даден официален старт на дейностите по изграждане на Контролно-пропусквателен пункт „Седемте Рилски езера“. Церемонията „Първа копка“, която се състоя в района на хижа „Рилски езера“, бе уважена от народния представител Радослава Чеканска, кметът на Сапарева баня Калин Гелев и министър Емил Димитров, които оказаха съдействие за стартиране на проекта. На събитието присъстваха и Виктор Янев, представители на МОСВ, на НП „Рила“, на Планинска спасителна служба и на екипа по проекта.

 

Водосвет за успешен старт и здраве отслужи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Веднага след това министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи първа копка на Контролно-информационния пункт „Седемте Рилски езера“ /КИП/.

 

Общата стойност на дейностите по изграждането на обекта е в размер на 497 381,15 лв. без ДДС. Средствата са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Необходимостта от изграждане на Контролно-информационен пункт в близост до хижа "Рилски езера" се обуславя от големия интерес и увеличаване броя на посетителите в района на циркуса на Седемте рилски езера. Със създаването на пункта ще се постигне по-ефективна контролно-охранителна дейност и управление на туристопотока.

 

Предвидено е в част от сградата на КИП да се предоставят помещения за база на Планинската спасителна служба при БЧК, с цел да се осигури целогодишно дежурство от планински спасители за по-бърза и своевременна реакция при обезпечаване на пострадали туристи.

 

 

< Назад