16.10.2019

Петко Петков: Трябва да изградим стабилен мост между образованието и бизнеса

Петко Петков е част от гражданската квота в листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината. Той е историк и дългогодишен директор на варненското средно училище „Св. Климент Охридски“, доказан и уважаван професионалист в сферата на образованието.

Г-н Петков, какво Ви мотивира да се включите в предизборната надпревара като част от гражданската квота в листата на ГЕРБ?

Варна е моят град – тук избрах да живея и да се развивам, и винаги съм се вълнувал от случващото се. Посветих живота си на учителската професия, на това да дарявам знания и да изграждам личности. Натрупах сериозен 30-годишен опит, изградих авторитет, не спирах да черпя идеи, които сега смятам, че мога да споделя, за да съм полезен не само за училището, което ръководя, но и за развитието на варненското образование в цялост. Образованието не е просто моя лична кауза. Силно вярвам, че то е най-мощното оръжие, с което можем да променяме Варна и България.

ГЕРБ постави образованието като свой стратегически приоритет и на национално, и на местно ниво. Виждам, че освен думи, има реални действия. За мен посоката е правилна, но е необходимо време, за да се усетят промените в училищата и университетите. Разбира се, има много препъникамъчета и въпроси за решаване, но когато има активен диалог между образователните структури, държавните институции и местната власт, резултатите ще бъдат налице.

През последните години бяха предприети големи инвестиции в подобряването на образователната инфраструктура във Варна. Как се отразява това върху самия образователен процес?

За всички е ясно, че не сградите обучават децата, но без съмнение обновяването на учебната среда предразполага и учениците, и учителите. Модернизацията на инфраструктурата е важна част от трансформацията в училище. Затова приветствам усилията на досегашния кмет и кандидат за нов мандат Иван Портних и на неговия екип да се подобрят условията за обучение. Друга важна задача е да се повиши авторитетът на учителя и да се върне престижът на професията. Трябва да работим активно и на местно, и на национално ниво, така че повече млади учители с добра подготовка да влязат в класните стаи и да вдъхновят децата да учат.

Именно младите хора са проводник на иновациите в училищата. Доколко са подготвени училищата и учителите да използват новите технологии и да ги интегрират в образованието?

Безспорно новите технологии имат все по-голяма роля в обучението на учениците и всички колеги се стараем да ги внедрим в учебния процес, но това не бива да става самоцелно. Ако само използваме термина „иновации”, без реално да правим процеса на обучение по-ефективен, няма да постигнем желаните резултати. Ценя усилията на общината да стимулира подготовката на необходимите за IT индустрията кадри, особено на фона на нарастващия брой международни компании от бранша, които през последните години избират града ни за своите нови офиси.

От позицията на личния ми опит като учител и директор смятам, че е важно да провокираме, но и да задържим и развиваме интереса на учениците. Мощен инструмент това да се случи е връзката между образованието и бизнеса. Именно бизнесът може да внесе новости в образователния процес и да разчупи традиционно консервативната система. Смятам, че в дългосрочен план изграждането на стабилен мост между тях е от ключово значение за развитието на града.

Можете ли да дадете добрия пример от училището, което ръководите?

В момента работим по проект, който се радва на огромен интерес сред учениците. Класове от нашето училище си кореспондират с екипажите на два кораба, като целта е да се популяризира моряшката професия. Моряците непрекъснато подават информация, включително географски координати и снимки от различните точки, на които се намират по света. Това се оказа много вдъхновяващо за децата. Защо тази инициатива да не се мултиплицира?! Има сфери, в които Варна е силна, има  традиции и перспективи за развитие и тези предимства трябва да се използват, за да изграждаме стабилна връзка с образованието.

Защо варненци трябва да излязат и да гласуват на 27 октомври?

Всеки от нас, от хората, които живеем тук, има дълг към града ни и изборът на местна власт е един от тях. Имам удоволствието да познавам част от хората, които са в листата на ГЕРБ за общински съветници – доказани личности в своите професии. Смятам, че всички те могат да допринесат за това да живеем в още по-подреден град, децата ни да учат в добра среда, възрастните хора да получават адекватни грижи.

 

 

 

< Назад