30.03.2015

Пламен Нунев, ГЕРБ: Изпълняваме програмата си със законодателните промени, които трябва да се осъществят в сектор „Сигурност“

Изпълняваме нашата предизборна програма със законодателните промени, които трябва да се осъществят, съобщи по време на пресконференция в Русе днес Пламен Нунев - народен представител от ГЕРБ– Русе по повод внесения преди седмица пакет от законопроекти в сектор „Сигурност“. Той включва: Законопроект за система за защита на националната сигурност , Законопроект за военното разузнаване, Законопроект за Държавна агенция „Разузнаване“ и Законопроекта за Националната служба за охрана.

 

„Необходимостта от приемането е голяма, след като 25 години всичките служби работеха с постановления, наредби и други подзаконови нормативни актове. В 41-ото Народно събрание бе внесен същия пакет от законопроекти, като времето стигна за приемането само на първо четене“, припомни депутатът.

Законопроектът за система за защита на националната сигурност засяга разузнаването. С него се уреждат задачите, дейността и статута на разузнавателните служби и НСО. Предлага се Съветът по сигурност да има единен състав. Председател ще бъде министър – председателя, а членове ще са министрите на външните и вътрешните работи, министъра на отбраната, главния секретар на МВР, ръководители на служби и пр. Президентът може да участва винаги лично в заседанията на Съвета за сигурност. В този законопроект е регламентиран и контролът на системата за защита на националната сигурност. Предвижда се той да се осъществява от Народното събрание, Министерски съвет и гражданите. Парламентарен контрол ще има върху управлението и разходването на финансовите средства на съответните служби от разузнавателната общност. Средствата за изпълнението на законопроекта ще постъпват от бюджета на Министерски съвет и други държавни органи, на които се възлагат отговорности.

 

Директорът на Държавна агенция „Разузнаване“ ще става с указ на Президента по предложение на Министерски съвет. Тя ще бъде на подчинение на Министерски съвет. На подчинение на Президента остава НСО. Указите за назначаване на главен секретар на МВР, на ДАНС ще се издават от Президента. Директорът на „Военна информация“ ще се назначава от министъра на отбраната.

 

Пламен Нунев изрази надежда, че вносителите ще имат подкрепата от парламентарно представените партии, за да бъдат приети.

 

 

< Назад