19.11.2018

По инициатива на ГЕРБ във Враца се проведе Форум по пътна безопасност „Искам просто да остана жив…“

Повече от 300 ученици, студенти, представители на институциите участваха във Форум по пътна безопасност „Искам просто да остана жив…“ и се присъединиха към инициативата на ГЕРБ – Враца по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътно транспортни произшествия. В подкрепа на форума събитието уважиха инж. Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството и областен координатор на ГЕРБ - Враца, Малина Николова – общински ръководител на ГЕРБ – Враца, Красен Кръстев и Станислав Попов - народни представители от ПГ на ГЕРБ, Малина Крумова – съветник в политическия кабинет на премиера Борисов, Калин Каменов – кмет на Община Враца, Румен Антов – председател на Общински съвет – Враца,  Алекси Кесяков – секретар на Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР, старши инспектор Янко Харлампиев – началник Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Враца, общински съветници, кметове на населени места и членове на общинското ръководство на ГЕРБ.

Събитието, водено от журналиста Александър Владимиров, се проведе с подкрепата и участие на инж. Владимир Уручев - евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП, който сподели с участниците политиките по пътна безопасност на европейско ниво.

„Неслучайно, това десетилетие бе обявено за Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата. В момента действат около 15 регламента, определящи правилата за страните членки по пътна безопасност. Във Франция е въведена практика с употребата на технически устройства, които не позволяват на шофьорите да потеглят след положителна алкохолна проба. С такива устройства трябва да се оборудват всички превозни средства в ЕС. Трябва  да се изгради нова пътна култура и днес с удовлетворение може да кажем, че пълната зала е доказателство за важността на темата, която обсъждаме и която трябва да се превърне в най-важния обществен дебат в Европа”, отбеляза Владимир Уручев.

С интересна презентация новите национални политики по пътна безопасност представи Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР. Той акцентира върху основните характеристики на пътната безопасност и даде насоки за съществуващите и новите политики за намаляването на броя на жертвите по пътищата.

„Безопасността на движението е споделена отговорност – между участниците в движението, законодателната власт, проектиращите и изграждащите пътната инфраструктура, автомобилостроенето, спешната помощ и контролните органи. Всичко това гарантира безопасното движение”, каза Алекси Кесяков.

Създаването на Държавна агенция за пътна безопасност  представи Малина Крумова. „Безопасността по пътищата  зависи от различни фактори и всички те изискват комплексен подход и системно интегрирани решения, за да може да се гарантира намаляването на броя на пътнотранспортните инциденти и най-вече броя на убитите и ранените. Осъзнавайки тази необходимост се създава Държавна агенция, за да се гарантира контрол върху функциите и мерките на всяко едно от ведомствата, ангажирани с проблема. Това обаче не отнема отговорността на участниците в движението по пътищата“, категорична бе Малина Крумова.

Старши инспектор Янко Харалампиев – началник Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Враца, заедно с ученици от ПТГ „Н.Й.Вапцаров” представи Анализ на пътнотранспортните произшествия през 2018 г. в област Враца.  Парамедици от Център за спешна медицинска помощ – Враца включиха участниците в поредица от ситуативни и симулационни игри за долекарска помощ на пострадали при ПТП.

В рамките на форума инструктори от Академия за безопасно шофиране на осемкратния рали шампион на България доц. Димитър Илиев, който подкрепи провелата се във Враца инициатива, дадоха възможност на участниците във форума да изпитат усещанията при преобръщане на автомобил, удари при определена скорост и въздействието при шофиране след употребата на алкохол и наркотици чрез тренировки със специални симулатори и алкоочила.

Посланието на форума да събере последователи, съмишленици и да ни направи активни и непримирими към войната на пътя достигна до хората, споделили инициативата и неминуемо ще ги промени – като отношение и поведение към един от най-важните обществено значими въпроси.

 

< Назад