05.02.2020

По инициатива на ЖГЕРБ в Добрич бе отслужен молебен за здраве

Молебен за здравето на българския народ бе отслужен в храм „Свети Георги“ в Добрич по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари. Инициативата е на Жени ГЕРБ, чийто областен координатор е народният представител Даниела Димитрова. Тя призова да бъдем съпричастни към болните не само в този ден и пожела здраве на всички.

Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Световният ден за борба с рака обединява хората по целия свят в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта.

По данни на Световната здравна организация, около 8.2 млн. души по света умират от злокачествено образувание всяка година. По данни на Националния статистически институт, онкологични заболявания са на второ място като причина за умиранията в област Добрич.

 

 

< Назад