24.06.2020

По покана на Иван Миховски работна среща по проблемите на Местните инициативни групи се проведе в Ловеч

По инициатива на народния представител Иван Миховски работна среща по проблемите на Местните инициативни групи /МИГ/ се проведе в Ловеч. Домакин бе областният управител Ваня Събчева, като в нея участваха председателят на постоянната комисия в НС по земеделие и храни Мария Белова и колегите й народни представители – Ирена Димова и Андриан Райков, както и МИГ – Троян, Априлци, Угърчин и МИГ – Луковит-Роман. В срещата се включи и народният представител от област Ловеч Калин Василев.

 

В началото Събчева подчерта, че постиженията на подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) показват, че местните инициативни групи (МИГ) са признати за местни движещи сили за промяна и развитие, иноватори са в своите региони, имат капацитета да обединят всички местни заинтересовани страни и най-вече гражданите, а това ги превръща и в мощен инструмент за устойчиво развитие на местно ниво. Тя благодари на участниците в срещата, организирана при спазване на всички противоепидемични мерки срещу COVID 19.

 

„До тази среща се стигна след писмо до мен и колеги от Цанко Спасовски – председател КУО на МИГ – Троян, Априлци, Угърчин и подкрепено от общо 12 МИГ от цялата страна. В него те апелират към запазване на многофондовите стратегии, които са се доказали като изключително ефективно и адекватно решение в местното развитие и проблемите пред  местната общност. Евентуалното прекратяване на този начин на финансиране ще се отрази според тях много негативно на местните общности, а това не бива да се допусне. Тези хора, които така сърцато се раздават за развитието и добруването на жителите от техните общини, настояват да бъде защитен интересът на над 1,6 млн. жители в техните общини, като се подкрепи и утвърди многофондовото финансиране на подхода ВОМР и през следващия програмен период 2021 – 2027 година. На мен не ми оставаше нищо друго, освен тази среща да се случи и да се коментират наболелите проблеми в работата на МИГ. Макар да участват в нея само нашите Местни инициативни групи, изразените позиции всъщност ще стигнат до всички, подписали това писмо“,  обясни Миховски на срещата.

 

Как ДФ „Земеделие“ разглежда проектите, защо липсва информация за процеса на оценка и вероятния срок на финализиране, има ли неравнопоставеност между всички кандидати, голямото забавяне на одобрението на проектите, което води до промяна на предварително заложените цени за изпълнението им, липса на добра комуникация с ДФ „Земеделие“, методите и принципите за финансово обезпечаване, които в момента създават сериозни предпоставки за значителна зависимост на МИГ от местните публични власти и най-важното – запазване на многофондовото финансиране на проекти на МИГ. Тези и много други въпроси бяха поставени на вниманието на Комисията по земеделие и храни в лицето на Белова и колегите й.

 

„Ще бъде запазено многофондовото финансиране на проекти, в това съм категорична, защото имам официалното писмо на вицепремиера Томислав Дончев, в което той също подкрепя този начин на финансиране“, подчерта Мария Белова. По думите й стратегиите за ВОМР са изготвени и одобрени при изключително широко участие на местните общности след извършването на редица проучвания и анализи на териториите, за които се прилагат. Така че различните източници на финансиране - многофондовите стратегии, всъщност представляват единен интегриран стратегически документ за развитието на съответния район и успешното изпълнение зависи от реализацията им в тяхната цялост. „Независимо от трудностите при прилагане на подхода, всички сме на мнение, че той се утвърди като своеобразен инструмент, който овластява местните общности сами да избират приоритетите за развитие на своите територии, а това е най-важно“, подчерта Белова.

 

Тя поясни, че това развива и местен административен капацитет за изпълнение на проекти с европейско финансиране, формира местната идентичност, подпомагат се малки проекти по различните мерки, които са от изключителна важност за местната общност, но не биха получили финансиране от други източници заради малката им стойност.

 

„Има и друг поглед, съвсем актуален към днешна дата - икономическата ситуация, породена от коронавируса. Тя е най-сложна именно на териториите на малките населени места, наред с другите причини за това в тези населени места. И правителството, и ние като народни представители считаме, че подкрепата за тях трябва да е приоритетна, а цялостното прилагане на стратегии за ВОМР може да се приеме като инструмент, чрез който могат да се минимализират негативните последици от кризата“, поясни още Мария Белова и акцентира, че очаква да продължи работата с цел откриване на нови приеми и пълно усвояване на средствата за реализация на одобрените от местните общности стратегии. „Тези и други причини бетонират увереността ни, че не трябва да се изтегля финансов ресурс от многофондовите стратегии и те трябва да останат, за да се изпълнят и поетите пред местните общности ангажименти“, каза в заключение председателят на ПК по земеделие и храни.

Белова покани представителите на двете Местни инициативни групи, участвали в срещата, да бъдат част от работния екип в НС, който ще изготви законодателните промени. По думите й така заедно с вас – Местните инициативни групи ще работим съвместно за развитието на местния капацитет.

 

< Назад