24.09.2020

Позиция на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет на Варна

По повод  на разпространените невярни твърдения в социалните мрежи относно приюта за бездомни кучета в с. Каменар, които целят единствено и само да предизвикат обществено и гражданско напрежение, нека да припомним фактите, такива каквито са.  Както на инициаторите на подобни манипулации- т.н. десни общински съветници след  „акцията” им в приюта, така и на представителите на ПП „Възраждане”. Нека да стане ясно на обществеността кой си е свършил работата и кой иска да я блокира преди финализирането й.

1. ОбС след дълги и продължителни дискусии в ПК” Обществен ред и сигурност” и ПК” Финанси и бюджет” прие решение Община Варна и неправителствената организация „Лъки Хънт” да подпишат договор за съвместна дейност, за да обединят усилията си за постигане на целите в Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Да припомним, че срещу това важно решение за целия град, прието с мнозинството на сесията в средата на юли 2020 г, „против” са гласували 4-мата общински съветници от „Възраждане”, а сред „въздържалите се” заедно със съветниците от БСП са и трима от присъствалите съветници от „Демократична България”.

2. За да се стигне до това решение, общински съветници и представители на различни политически сили посетиха приюта на „Лъки Хънт” край Девня и се увериха, че базата за отглеждане на безстопанствени кучета е на европейско ниво. Стана ясно, че  и природозащитните организации във Варна подкрепят сключване на договор на Общината за съвместна дейност с „Лъки Хънт”.

3. Решението на ОбС на Варна е обжалвано във Варненския административен съд, забележете, от Даринка Бързева като председател на СНЦ „Право на живот по закон”, която на последните местни избори е кандидат за общински съветник от партийната листа на „Възраждане”. Другият жалбоподател е Д. Начева като гражданин. ВАС се е произнесъл от 28 август 2020 г., че оставя без разглеждане жалбите и прекратява производството. Бързева обаче не бърза  и с разни процедурни хватки отлага  получаването на решението, за да влезе в сила или да го обжалва пред по-висшата инстанция. Така се бави и протака сключването на договора с „Лъки Хънт”, изпълнението на условията по него, включително и предвиденият ремонт. В социалните мрежи  тече обаче комуникация със „загриженост”  за четириногите, условията в приюта, контрола и т.н. между  Д. Бързева и общинския съветник от ДБ Стела Николова.

4. Нека политическите опоненти да не спекулират с бюджета за приюта в Каменар и да не го размахват „все едно е някаква кърпа”, както каза на една от дискусиите председателят на ОбС Тодор Балабанов. В този бюджет от 489 000 лв. са предвидени 290 000 лв. за капиталови разходи, като нито миналата, нито тази година са изхарчени. Според отчета на зам.-кмета Тодор Иванов  до юли т. г. са усвоени 85 000 лв. за осигуровки и издръжка.



< Назад