18.02.2019

Председателят на Парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов откри паметник на Апостола на свободата в Брезник

Подвигът на идеолога на българската национална революция Васил Левски беше увековечен величествен бюст-паметник в град Брезник.Лентата ритуално прерязаха председателят на Парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов и кметът на населеното място Васил Узунов.Тържествената церемония уважиха областният координатор на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска, народният представител от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общи ски съвет-Брезник Виолета Младенова, кметовете на общините в област Перник.

В словото си Губернаторът на Перник Ирена Соколова отбеляза, че този паметник е символ на признателност към героя, към идола, към личността Васил Левски."Инициативи като тази ни показват, че България помни героизма на хората, дали живота си едно чисто и свещено дело – нашата свобода и независимост. Щастлив съм, че присъствам на събитие, което за пореден пън ни доказва, че националният ни дух е жив. Този монумент обезсмъртява спомена за делата и идеалите на един от най-великите синове на България - Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев",сподели д-р Александров.

Паметникът е с височина близо 3 метра и дело на скулптора Борис Борисов, който е с родословни корени от района на общините Брезник и Трън.Паметта на Апостола бе почетена с минута мълчание, падане на колене и поднасяне на цветя и венци пред паметника. Тържествената церемония беше ознаменувана с почетен караул, извършен от Националната гвардейска част.

< Назад