19.02.2020

Представители на ИК „Спаси Перник” се срещнаха с народните представители от ПП ГЕРБ-Перник Красимир Велчев и д-р Александър Александров

Представители на ИК „Спаси Перник” обсъдиха с народните представители от ПП ГЕРБ Красимир Велчев и д-р Александър Александров извършените от правителството дейности за разрешаването на кризата с водата в Перник. Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ беше категоричен, че премиерът Бойко Борисов и министрите в кабинета  са съсредоточили всичките си усилия в бързото изграждане на водния байпас, като същевременно за Перник бяха отпуснати допълнително 25 млн. лева , с които да бъде подменена водопроводната мрежа на улиците в най-тежко състояние. С водопровода, който в момента се изгражда, Перник има гаранции, че повече такава  криза няма как да се случи, увери Велчев.

Народните представители напомниха, че предишното ръководство на община Перник изготви проект за подмяна на водния цикъл в града, като бяха осигурени евросредства за реализирането му и през 2019 година се стигна до подписване на договор с МОСВ и реализацията трябва да започне в най-кратки срокове. Инвестицията е над 100 млн.лв., като бенефициент по проекта е ВиК-Перник. Депутатите от област Перник още веднъж очертаха основните проблеми, довели до кризисната ситуация с водоснабдяването, а именно - засушаването през годината, в резултат на което е намаляло нивото на водата в яз. „Студена" 4 пъти спрямо същия период на миналата година и 3 пъти спрямо 2016 г. Другият проблем е старата и амортизирана ВиК мрежа в общината, заради която загубата на вода в града достига 75%, а в някои населени места и до 90 на сто. Пречиствателната станция е въведена в експлоатация през 1955 година. Периодът на експлоатация отдавна е изтекъл и е довел до значителни загуби на питейна вода.

Общинският ръководител на ГЕРБ в Перник д-р Александър Александров увери представителите на инициативния комитет, че язовир „Студена” не е изпускан при извършваните ремонтни дейности на язовирната стена.

„Когато започна ремонта на язовирната стена аз бях областен управител на Перник. Всяка седмица съм ходил на язовира и съм се качвал на стената, и мога категорично да заявя, че той се извършваше при пълен язовир. Когато падна второто правителство на Бойко Борисов и бях сменен, в язовира имаше 23.5 млн. куб. метра вода”, отбеляза той. Д-р Александров изтъкна още, че тръбопроводът от язовира посока Перник, над  завод „Стомана”, образува 3 огромни блата питейна вода, за които никой не е сигнализирал досега и водят до огромни загуби.

В рамките на приемния ден бяха обсъдени още проблеми с трудово-правен и социален характер. Представен беше казус, свързан с узаконяването на параклис в земенското село Дивля. Народните представители поеха ангажимент да проведат среща с компетентните институции за бързото им разрешаване.

 

 

 

< Назад