14.09.2022

Проф. Костадин Ангелов: Българите да бъдат здрави, а не излекувани е наша стратегическа цел

Седем стратегически цели, по които можем да се обединим, са ясно очертани от ГЕРБ. Водещ приоритет е развитието на здравеопазването по начин, по който българите да бъдат здрави, а не излекувани. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново проф. д-р Костадин Ангелов в предизборен дебат.
„Работещите в сферата на здравеопазването чувстват несигурност в момента. През април „Промяната“ им даде изключителни обещания за високи възнаграждения. Медиците обаче бяха излъгани. Ние ще върнем достойнството им, за да могат нашите войни в бяло да са сигурни, а системата да издържи на всеки натиск. Нашата победа на 2-ри октомври ще бъде победа на всеки лекар, медицинска сестра и санитар. Те ще получат реални възнаграждения, а не възнаграждения на книга. Ние ще защитим интереса на медиците“, подчерта проф. Ангелов.
Той припомни, че ГЕРБ-СДС предложи законопроект, който гарантираше нивата на заплатите с ясен ангажимент на държавата. „Защо този законопроект не беше подкрепен? В него залагахме основните възнаграждения на лекарите да достигнат 3000 лева, 2000 за медицинските сестри и 1000 лева за санитарите. Защо беше написан противозаконен текст в Националния рамков договор, на чиято база трябваше да се увеличат заплатите в сферата на здравеопазването? Оказа се, че те няма как да бъдат плащани – специалистите не получават по-високи възнаграждения. Този текст беше отменен на първа инстанция от Върховния административен съд“, мотивира се водачът на листата на ГЕРБ-СДС.
Проф. Костадин Ангелов попита защо всички болнични заведения излязоха с декларации, че „Промяната“ ги обрича на фалит. И обясни, че задълженията им са се увеличили по време на предишното управление на държавата, защото те не успяха да компенсират разходите за електроенергия и за газ. Той припомни думи на служебния министър на здравеопазването - последната една година проектът за модернизацията на спешната помощ е спрян и е пред провал.
„Проблемът с доплащането на лекарствата има две решения. Да се въведе генеричното заместване или да се увеличи процентът на реимбурсация на лекарствата, което означава здравната каса да поема по-голяма част от цената им. Ние ще подкрепим второто решение с увеличаване на процента на реимбурсация“, каза проф. Ангелов по друга актуална тема в сферата на здравеопазването.
Той припомни, че първата електронна рецепта в България беше издадена на 17 декември 2020 г. - по време на мандата на ГЕРБ-СДС. А коалицията е категорично за смесена рецепта. Интересът на пациентите е да има и хартиена рецепта, особено в по-малките населени места. Електронната рецепта обаче дава възможност за по-голяма проследяемост.
Все още няма нужната готовност за изграждането на следващите стъпки на Националната здравна информационна система. Трябва да се направи достъп до всички образни изследвания в България и в Европа, да се дигитализират документите за целия процес в лечебните заведения, както и да се даде възможност за включването на изкуствен интелект в НЗИС.
„Реформа не се прави на инат, а в консенсус - с лекарския, с фармацевтичния и със зъболекарския съюз, както и с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Трябва да има професионален консенсус“, каза още проф. Костадин Ангелов. „Длъжни сме да направим правителство. Когато България е изправена пред кризи, винаги идва ГЕРБ. Дългосрочните стратегически решения за страната винаги идват от ГЕРБ“, категоричен бе проф. Ангелов.

< Назад