23.09.2022

Проф. Костадин Ангелов: Контролът над „Кроношпан“ ще бъде засилен

Комините на "Кроношпан", димът и миризмата, които идват от тях, тревожат всички във Велико Търново. В социалните мрежи снимките и коментарите са стотици. Изображенията понякога са стряскащи, особено ако са нощни. Но държавните контролни органи, отговарящи за околната среда, казват следното: замърсяването не е над нормите.
Търновци не приемат техните становища – нощем миризмата на дървесина често се усеща особено силно. Осъмналите в прах паркирани автомобили също противоречат на констатациите в официалните документи от държавните органи.
И великотърновци, и общината от години настояват за най-високо ниво на филтриране и контрол в реално време. Общинският съвет в старата столица също се обедини по темата, а в основата бе декларация на групата на ГЕРБ. Нужна е обаче намеса на държавата, за което трябва и политическа воля.
Сега изглежда такава има. Проф. Костадин Ангелов – водач на листата на ГЕРБ-СДС, е категоричен, че вредните емисии трябва да бъдат ограничени – исканията на хората са справедливи и е редно да бъдат изпълнени. „Не става въпрос за закриване на завода, а да се спазват правилата за чист въздух – такива, каквито са в цяла Европа“, казва проф. Ангелов. И пое ангажимент, ако след 2 октомври ГЕРБ излъчи правителство, екоминистерството да засили контрола.
Изпълнителната агенция по околна среда най-лесно и бързо може да вземе решение по проблемите със завода. Нужно е преразглеждане на условията в комплексното разрешително за производството и залагане по-строги норми за нивата на замърсителите. Условията за самосезиране са налице – има достатъчно сигнали и жалби за замърсяване.

< Назад