10.06.2018

Регионален младежки форум „Европа и младите хора" бе открит в Козлодуй

Регионален младежки форум  „Европа и младите хора“ бе открит в Козлодуй. Домакини на форума са Младежи ГЕРБ – Козлодуй, а гости са над петдесет активни младежи от областите – Враца, Видин и Монтана. Лектори на са Деница Николова - заместник-министър на МРРБ, Георг Георгиев -  заместник-министър на външните работи и председател на МГЕРБ, евродепутатите Владимир Уручев и Андрей Новаков, Галина Евденова - началник на РУО - Враца, Любен Маринов - изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” и арх. Белин Моллов. На събитието присъстваха и народни представители, областни управители, областни координатори и общински ръководители на ГЕРБ от областите Враца, Монтана и Видин.

„В тази половин година, посветена на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, България направи чудеса. Страната ни не само е във фокуса на Европейския съюз, но до голяма степен определя и динамиката в Съюза. Когато младежите от ГЕРБ - Козлодуй предложиха това събитие да се случи точно по време на председателството, да се направи с всичките рискове, аз се съгласих, защото това е знак, че нито един регион не е изключен от председателството. Провеждаме форума в Северозападен регион, който по стечение на обстоятелствата получи едно име „най-изостаналият регион", което не е съвсем коректно. Независимо от това, този предизвикателен регион има много добри предпоставки за развитие. За да може един регион да се развива той трябва да има добра свързаност", каза при откриването на форума Владимир Уручев.

Председателят на МГЕРБ и зам.- министър на външните работи Георг Георгиев заяви, че това събитие идва навременно и в период, който е изключително важен не само за нашата държава, но и за целия регион. „Няма по-добре подготвени и по-разбиращи смисъла на една толкова сериозна външнополитическа дейност от младите хора. Вероятно няма и регион, който да разбира по-добре от Северозападния смисъла на всичко онова, в което вложихме толкова усилия, а именно свързаност, комуникации и инвестиции в инфраструктурата", допълни той.

Народният представител Петя Аврамова подчерта ролята на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Председателството нагледно показа още нещо, което всички ние знаем, но опозицията никога няма да признае – Европа вярва на България, защото страната ни е управлявана добре. ГЕРБ е добър партньор на обединена Европа, защото държи на думата си, изпълнява ангажиментите си, прави реална политика, а не популизъм. Само за една година от управлението си ГЕРБ изпълни важни ангажименти от предизборната си и управленска програма", допълни Петя Аврамова. Тя изрази увереност, че по време на младежкия форум „Европа и младите хора" участниците ще обменят опит и ще се запознаят с добри практики, благодарение на които ще придобият увереност в своя потенциал.

„Разчитаме на вашия младежки дух, ентусиазъм и новаторско мислене, с които да се включите активно в реализирането на нови идеи и политики. Вярваме във възможностите ви и винаги ще ви подкрепяме", каза в заключение Петя Аврамова.

Народният представител Красен Кръстев поздрави организаторите на форума за положените усилия и отлична организация. Той изрази увереност, че събитието ще бъде полезно за всички участници.

"Младите хора са двигател на всяка организация. Искам да знаете, че вие сте знаещи и можещи млади хора, които могат да променят мястото  в което живеем", посочи на свой ред народният представител от ГЕРБ-Монтана Ирена Димова.

Областният управител на Враца Малина Николова подчерта, че най-добрата форма на взаимодействие е регионалната. „В изпълнението на новия и настоящия програмен период ние трябва да показваме тази свързаност между областите в Северозападна България. С областните управители на 5-те области работим заедно и разработихме програма, като започнахме от регионалната инфраструктура. Предложихме програмата на министър Нанков, а той започна нейната реализация. Продължаваме да работим и във всички останали сфери. Ние се готвим да дадем едни първоначални идеи, по които нашият регион да се развива", заяви Малина Николова и допълни, че в Северозапада има много неща, които могат да бъдат пример за останалите.

< Назад