23.02.2019

Регионална политическа дискусия провежда областната структура на ЖГЕРБ в Ловеч

Актуална политическа дискусия на тема: Българското общество преди избори: фрагментация, конфликт и интеграция“ се провежда в Ловеч. Тя е организирана от областната структура на ЖГЕРБ и в нея участват доц. Харалан Александров, социален антрополог и публицист и доц. Д-р Антоний Гълъбов, социолог и политолог. Домакин на срещата е Корнелия Маринова, кмет на Ловеч и общински ръководител на ГЕРБ.

Маринова откри срещата с думите: „Днешната политическа дискусия е продиктувана от необходимостта, а и от желанието да внесем повече яснота, повече ориентири в днешната ситуация. А ситуацията е повече от интересна, тя е тревожна, развиваща се със скорост, непозната досега. Историята всеки ден  ражда нови феномени и формации, събитията яростно идват и чукат на вратата ни. Светът се раздира от сътресения от всякакъв вид. Драми – локални войни, кризи, тероризъм, бежанци – цял набор от предизвикателства. Още - цифровата революция, глобалното затопляне, енергийният проблем. Съмненията в бъдещето на Европейски съюз. В силата на нашата европейска мечта. Изглежда и у нас предизвикателствата са повече от всякога. Българското общество е в трансформация. Ние не искаме да чакаме спокойно какво ще се случи, а искаме с помощта на днешния разговор да сме сред факторите, които определят бъдещите събития. И понеже сме поели определени ангажименти към обществото, ние искаме да сверим нашите възприятия, да чуем различни гледни точки. Затова сме поканили двама известни наши общественици да ни предложат своите тези и антитези по актуалните въпроси“.

Специален гост на дискусията е Ирена Соколова, председател на НИС на ЖГЕРБ.

„Гордеем се с политиците, които излязоха от Ловеч. Нашата партия управлява държавата, а това е голяма отговорност. Силата, която ГЕРБ има, е да довежда това до конкретни резултати за хората. Изключително важно е женското участие в ГЕРБ и ние знаем, че е водещо“, подчерта Соколова.

По думите й Европейските избори са определящо важни. За първи път от толкова висока важност. „Основно предизвикателство за Европа е Брекзит. Излизането на Великобритания автоматично прекроява броя на европейските депутати - от 751 стават 705, вето в ЕП може да се заяви от 1/3 от депутатите. Огромен проблем е навлизането на антиевропейското движение на популистичните партии. Те никога не предлагат решение, заявяват проблеми, маркират социални напрежения и неравенства, пледират срещу монополите и малцинствата и така събират популярност, но никога, никога не предлагат решения“, коментира Ирена Соколова, като акцентира, че желанието на тези партии е да създадат голямо представителство.

В Италия има 2 националистически партии - крайно лява и крайно дясна, подчерта Ирена Соколова, които създават парадоксална коалиция, но това е защото преследват едни и същи интереси, при тях няма платформа. Всичко това ще доведе до повишаване на депутатите популисти в ЕП. Ако прогнозите се окажат верни, антиевропейските сили могат да вземат дори 1/3 от местата в парламента, а това ще им даде власт да парализират работата на институцията, каза още лидерът на ЖГЕРБ и посочи категорично, че не трябва да допускаме националистическите партии да имат възможност за вето в ЕП, а за голямо съжаление популистичните процеси са в ход, в това число и в България и докато завъртим процеса на осъзнаване от тези партии, отрицателните резултати ще са налице.

„Не трябва да подценяваме тези избори, защото те ще рефлектират и върху местните. При малка разлика с БСП и ДПС, това ще даде отражение и върху местния вот. Ако успеем да постигнем по-голяма разлика, тогава кандидатите ни за кметове ще имат сигурността да очакват по висок резултат“, подчерта още Соколова.

По думите й ако подценим евровота, ще създадем среда, която ще повлияе сериозно и върху местния вот. Разумното, подреденото и доброто не винаги е авангардно. Силата, която имаме, не само трябва да я запазим, но и да я умножим. Важно е да се мобилизираме. Това не е политически агитация, тук говорим за преминаване на един предел, от който няма да  се възстановим, няма да можем да се върнем на демократичния път, няма да можем да възстановим и социалния мир в страната, ще блокираме развитието и ще фрагментираме подредените в момента социални взаимоотношения в следващите поне 5 години, предупреди Соколова и призна емоционално: „Обичам ЖГЕРБ. Поздравявам Ви за силата, която носите. Отправям към Вас освен благопожелания, така и пожелание да бъдем активни и осъзнати!“.

Тя бе категорична, че нашият европейски отбор трябва да се запази, но и всички наши кандидати от 1 до 17 ще бъдат много добри, в ГЕРБ има такива личности.

Фрагментацията в обществото се образува по границите на конфликти без решение. Не е вярно, че подоходните неравенства са основни. Състоянието на обществото ни днес се характеризира с ниска степен на солидарност. В това отношение Корнелия Нинова е дар за България. Тя превръща БСП в националсоциалистическа

партия. Това каза в лекцията си Антоний Гълъбов.  Той подчерта, че всяко фрагментиране ни отдалечава от единството, прави трудно формирането на общи национални цели. Френският модел е модел на единната френска нация. Това е унитарна държава, която е в опасност от френските националисти.

За съжаление българския народ постига много високи нива на варварство. България остана единствената държава в такава зависимост от Руската Федерация. Проблемът на България е с обслужващия персонал на Русия в България. Тук Русия има посредници формирани в СССР. Тук има корпоративни интереси, които работят за Русия, а не за България. В това отношение битката за Европа е битка за България, това е процес, а не проект, бе категоричен Гълъбов.

„Европа е тук, а не само в Брюксел. ЕС осигури повече от 60 години мир и благоденствие за своите членки, а Русия воюва и все повече обеднява. 27 страни в ЕС постигнаха много по-бързо единомислие по Брекзит, отколкото самата Великобритания. Европа е там, където няма просто човеци, а човешки права. ЕВРОПА Е там, където все си човек е ценен“, подчерта още Антоний Гълъбов, като отбеляза за пореден път, че България успя да реализира успешно председателството на Съвета на ЕС и показа, че експертно е на нивото на своите колеги в Европа, но за съжаление обществото ни не разбра това.

Големия въпрос е кой е тежкия провал на европейската левица. Загубата на лявата политика доведе до появата на популистките партии. Всеки един депутат повече за ЕНП е добре за България. Българския интерес е в запазване на основните европейски политики, а БСП не успява да разбере нищо от европейската политика, заяви още той.

Технологичния натиск влияе изключително много и на културното развитие между хората. Човек няма как да наблюдава целия свят. Когато светът е толкова сложен, започват разломите и конфликтите. Това е и една от причините хората да не виждат хубавите неща, които се случват, те предпочитат да гледат лошото, пред развитието. Ние често сме готови да прекрачим от развитие към разрушение, а регреса ни връща към много по-примитивно ниво, поясни в лекцията си Харалан Александров. По думите му ние трябва да разберем, че няма как да живеем без кризи, а да се научим да ги управляваме.

„В това отношение е голямо предимство, че имаме премиер като Борисов, на който му се отдава да решава кризи. Популизмът е опит едни изключително тежки проблеми да бъдат принизени до много елементарни решения. Важно е да не объркваме интерпретацията с фактите, както често правят някои български политици с целите на пропагандата. Силата на политическото лидерство е да можеш да се свържеш с различните фрагментирани групи, а Борисов умее това“, заяви още Харалан Александров.

Никой не може да ни вземе постигнатото – то е видимо, може да се пипне, усеща се в живота ни. Ако всеки преди ГЕРБ е правил по малко от това, което прави ГЕРБ сега, държавата ни щеше да има друг облик, каза пред участниците в срещата народния представител Иван Миховски, общински ръководител на ГЕРБ – Троян, който също участва в политическата дискусия.

В срещата участват членове на ЖГЕРБ, поканени от клубния ръководител Калинка Мончева и симпатизанти на ГЕРБ от област Ловеч.

 

 

< Назад