31.01.2022

Росен Желязков в Благоевград: ГЕРБ настоява държавата да покрие 100% разликата в цената на тока на общини, училища, детски и социални заведения, храмове и културни институции

ГЕРБ настоява държавата да покрие 100% разликата в цената на тока на общини, училища, детски и социални заведения, храмове и културни институции. В противен случай неимоверното покачване на тези разходи ще остави на тъмно още повече общини, болниците ще са изправени пред невъзможност в тази ковид криза да изпълняват функциите си. Нито провокираме, нито злорадстваме като опозиция, предлагаме решения и показваме недостатъци. Това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Росен Желязков на пресконференци в Благоевград. Заедно с него в събитието участваха и депутатите на коалицията Костадин Стойков и Стефан Апостолов.

„Още август месец се обърнахме към Служебния кабинет да се предприемат мерки за тогавашното покачване, което на фона на сегашното се оказа незначително. След това  с формирането на сегашното Народно събрание поставихме същата тема. Трети път –когато  се сформира временната комисия за цената на енергоносителите. Никой не ни чу”, каза Желязков. Според него единственият анализ в момента се базира, че ценовата ситуация е привнесена отвън, а другата опорна точка е, че проблемът е привнесен от предишното управление.

„Не искаме да „опорочим” автономната воля на управляващите, но мина достатъчно време да предложат решение. Нито кабинетът има такова, нито временната Комисия предлага нещо, затова внесохме предложение за 100% компенсация на разликата в цената на тока на купуващите от свободния пазар небитови потребители, като общини, болници”, уточни Росен Желязков. По отношение на битовите потребители според Желязков, мораториумът ще отпадне, когато времето се постопли и обективно сметките намаляват.

„Незабавно трябва да се въведат компесаторният механизъм за общините, защото ситуацията е критична. Като пример ще дам ВиК в община Петрич, което за октомври месец 2021 г. е платило за ток 185 000 лв., за сравнение през 2020 г. за същия месец разходите за еленергия са 85 000 лв. Това ще постави дружеството в невъзможност да предоставя услугата на жителите на община Петрич”, заяви народният представител на ГЕРБ-СДС от Петрич Костадин Стойков. По думите му увеличението на сметките за еленергия  за детските градини в общината е 3,2 пъти, за училищата 2,2 пъти. „Детските градини и учебните заведения са притиснати и от огромни сметки за природен газ, като увеличението е 3 пъти”, каза Стойков.

„Това, което се случва ще доведе до фалит общините, защото им се налага да досубсидират социални и учебни заведения, детски градини, болници, уличното осветление. Дано управлението да приеме подадената ръка от опозицията и да приеме нашето решение, за да се решат проблемите”, заяви народният представител Стефан Апостолов. Като пример той посочи двата центъра за хора с умствена изостаналост на територията на община Симитли, които за декември са платили сметки по 3000 лв., а за януари очакват те да достигнат до 8000 лв. „Ще се наложи в най-скоро време и в община Симитли да се спира уличното осветление, а това ще доведе до скок на битовата престъпност”, каза още Стефан Апостолов.

На журналистически въпрос за съдбата на автомагистрала „Струма” и отсечката в Кресненското дефиле Росен Желязков коментира, че този проект все повече се отлага във времето. „Като имаме предвид реанимацията на стари предложения, което ще доведе до ново проектиране, ново отнасяне до ЕК и нова оценка за въздействие върху околната среда, това означава, че до 2030 г. няма да се случи. Такава ще е съдбата и на жп връзката с Македония”, уточни Желязков.

< Назад