01.02.2022

Росица Кирова: Ценовият шок за общините е огромен

„Общините са изправени пред невъзможност да си платят сметките за ток и на много места кметовете са принудени да спират уличното осветление, което създава предпоставки за престъпления. Увеличението на места е 3-3,5 пъти в повече в сравнение с година по-рано. Ситуацията е много тежка и в социалните домове, детски градини, училища, болници…”. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която днес проведе поредната си приемна с граждани на Видин и региона. Пред журналисти тя представи конкретни данни със сметките за ток от ноември и декември 2020 г. и тези от същия период на миналата година на общините от Видинска област. Така например, ако през ноември 2020 г. община Брегово е имала сметка за ток от 10 152 лв., то за същия месец година по-късно сметката вече е 36 468 лв. или увеличението е над 26 000 лв.

Непосилните цени на ел.енергия са и основният проблем, който е бил поставен през последните дни от гражданите при разговорите им с г-жа Кирова. „Хората изнемогват. Ударът върху бизнеса е огромен. Малкият и семеен бизнес умира. Затварят се малки семейни фирми, работниците отиват на борсата. Трябват бързи и работещи решения от управляващото мнозинство, но такива няма”, каза г-жа Кирова. По думите й наложеният мораториум върху цените на тока за битовите потребители е само кратка отсрочка за управляващите, което им дава само време бързо да се огледат и предприемат действия.

Заместник-председателят на НС припомни, че парламентарната група на ГЕРБ е била предложила 75 % компенсация за небитовите потребители, но искането е било отхвърлено. „Сега сме внесли отново предложение, този път за 100 % компенсация за небитовите потребители. Проблемът е много сериозен и ние не можем да чакаме и да отлагаме. Очакваме трайно решение, не такова за няколко месеца. Очакваме от тези, които управляват енергийният сектор, да покажат, че имат желание да работят. От групата ни поискахме извънредно заседание на комисията по „Енергетика”, поясни г-жа Кирова и не скри своето разочарование от работата на въпросната комисия.

< Назад