07.09.2023

С изложба ще представят в Европейския парламент праисторическия комплекс Провадия-Солницата

Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще бъде представен с изложба в Европейския парламент в Брюксел. Събитието ще се проведе със съдействието на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. В партньорство с археологическия екип под ръководството на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на БАН и Историческия музей в Провадия на 24 октомври ще бъде открита експозиция от 25 постера с впечатляващ снимков материал и любопитна информация за уникалните находки и новите научни открития в праисторическия комплекс.

„За мен е чест да бъда домакин на изложбата, защото Провадия-Солницата е археологически обект със световно значение, който буквално преобръща представите за праисторическа Европа. Работим по организацията на събитието отдавна, но избрахме да го обявим в Деня на Съединението, тъй като съхранението и популяризирането на богатото културно-историческо наследство на България са сред каузите, които трябва да ни обединяват”, коментира Емил Радев. При срещата си с екипа, провеждащ разкопките, той разгледа с интерес новите открития, които продължават да разширяват историческите познания за живота и дейността на най-ранните производители на готварска сол в Европа.

„България е сред трите страни на Стария континент с най-голям брой и разнообразие на археологически паметници. Малко държави в света имат толкова богата история, а Провадия-Солницата е многопластов обект, който предизвиква все по-голям научен и обществен интерес и със сигурност заслужава да се развие като туристическа дестинация и да бъде разпознаваем в Европа”, категоричен беше акад. Николов. „Хората, населявали земите край днешна Провадия, са държали монопола на солта върху огромен регион – от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Централните Балкани, така че добивът на стратегическата суровина превръща Солницата в първия „монетен двор” и най-древния градски център на Европа. Изложбата в Европейския парламент обаче ще покаже праисторическото селище и като забележително постижение на военната теория и строителното изкуство, като впечатляващо свидетелство за търговските връзки и социалната йерархия от 5600 до 4350 г. пр. Хр.”, разказа ръководителят на археологическия екип.

„Уверен съм, че праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще привлече вниманието на колегите ми в европейските институции, тъй както го направи и друг сензационен обект в България – Варненският халколитен некропол”, заяви Емил Радев, визирайки изложбата, посветена на най-старото злато в света, която инициира в Европарламента през 2015 г. „Всъщност в Солницата край Провадия се добиват „парите”, станали причина за Варненското златно съкровище, но за разлика от солта, през праисторията златото е белег не на богатство, а на статус или престиж”, отбеляза акад. Николов, обвързвайки находките от двата знакови археологически обекта във Варненска област.

Емил Радев пожела на екипа, провеждащ разкопките в праисторическия комплекс, настоящият археологически сезон да бъде още по-успешен, а акад. Николов на свой ред изтъкна, че проучванията не само продължават да надграждат информацията за епохата, но и привличат все повече посетители. „Желаещите да разгледат обекта могат да го направят до края на месеца. Организираме обиколки от понеделник до събота, на всеки кръгъл час – от 9:00 до 13:00 ч. включително. Сътрудник от екипа ни разказва на посетителите за резултатите от археологическите проучвания, така че разходката тук винаги е любопитно пътуване назад във времето – към корените на европейската цивилизация”, увери акад. Васил Николов.

< Назад