02.05.2017

С подкрепата на ГЕРБ и народния представител Николай Нанков възстановиха състезание по народни борби в Тетевенския край

С изключителната подкрепа на ПП ГЕРБ и на народния представител и областен координатор Николай Нанков в тетевенското село Галата бе възстановено състезание по народни борби. Идеята е на Марин Орлинов, самият той състезател от едно време. Турнирът бил традиция в Галата, Глогово, Градежница и други села в региона преди време. От 27 години обаче той не се е провеждал тук. Кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева, която е и общински ръководител на ГЕРБ, прегърнала идеята и със съдействието и на Николай Райков, управител на Олимп Спорт, осигурил тепиха, състезанието стана факт и бе най-голямата атракция за жители и гости на Галата през почивните дни. Турнирът бе посветен на първия борец в Галата Пенчо Шутев. Селото се слави и с други майстори на народни борби – Умер Врачев, Умер Сираков и други.

Общо 80 участници от Тетевенско и състезатели от Севлиево и Ловеч премериха сили на тепиха, разделени в три възрастови групи и две категории при мъжете. След тежки борби победители са: при децата Ник Дойчинов, при юношите Марин Генадиев и Валери Алексиев, при мъжете – Атанас Русинов – лека и Румен Алдинов – тежка категория.

Турнирът изгледаха народният представител Николай Нанков, кметът на общината Мадлена Бояджиева и специалните гости Николай Паслар – световен и два пъти европейски шампион, Николай Цонков – втори в Олимпиадата за ветерани през 1995 г. и Васил Тодоров от Ловеч – втори на световно и трети на европейско първенство по борба.

< Назад