20.10.2019

С подкрепата на ГЕРБ в с. Софрониево за първи път се проведе Празник на саламурата

С истинска влашка саламура от пиле, заек и риба, с топъл качамак и духова музика, бе отбелязан Първия „Празник на саламурата”, организиран с подкрепата на ПП ГЕРБ в с. Софрониево, община Мизия. С вкусните гозби и с народните хора на Бутанската духова музика, десетките гости в почивния ден бяха посветени в местната история и бит по време на съботния празник - част от програмата за развитие на Татяна Спасова – домакин на мероприятието и кандидат за кмет на с. Софрониево от ПП ГЕРБ.

Уникално по рода си в района, и неслучайно организирано в деня на Св. Иван Рилски – покровител на българския народ, събитието, по думите на Татяна Спасова, е своеобразно послание за здраве и общност, за благополучие през връзката с корените, и за бъдеще - основано на добри взаимоотношения, човечност и ясни цели. На подобна основа се изгражда и цялостната програма за развитие на с. Софрониево на Татяна Спасова – кандидат за кмет от ПП ГЕРБ, с акцент върху създаване на допълнителни икономически ползи за населението в община Мизия, комплексно развитие на региона и постигане на реални и действащи услуги за живущите в с. Софрониево. С подкрепа към местните традиции и обичаи, на празника присъстваха кандидатите за общински съветници и кандидатът за кмет на община Мизия – Валя Берчева от ПП ГЕРБ, която обобщи, че ще продължава работата за с. Софрониево и за община Мизия, за да се върви напред, и че най-доброто за хората предстои.

По повод мероприятието и като част от кампанията на ПП ГЕРБ, Татяна Спасова сподели: „Независимо от избора на 27 октомври, празникът ще продължи да съществува на същата дата традиционно във времето.

Смятам, че е важно да се популяризират богатствата на региона, природните храни, техните източници, местните производители, идеите, традициите и възможните бъдещи промени в интерес на хората. Затова съм убедена, че е добре да се работи за с. Софрониево, с необходимите за времето, в което живеем, грижа и професионализъм - в името на достойната промяна, която хората и селото заслужават."

 

С идеята за запазване на местното наследство, в Програмата за развитие на с. Софрониево на Татяна Спасова са заложени и други подобни инициативи, свързани с историята на региона, сред които водеща е средновековната църква "Св. Никола", която официално е част от културно-историческото наследство на България, заедно с принадлежащите й артефакти в населеното място, които тепърва предстоят да бъдат реставрирани. В района има и древни разкопки от римско време, както и много стари буржоазни къщи от края на 19 и началото на 20 век. Всичко това е свидетелство за силен дух, мисъл, вяра и просветителство. В този смисъл, Софрониево е типичен будителски център на култура и история, което е с особена важност за усещането и самочувствието на хората, живеещи в населеното място.

 

< Назад