04.02.2016

Силвия Хубенова: До следващия мониторингов доклад на ЕК ще имаме реални действия и решения, за да бъде той по-положителен

Медия: „Радио К2"

Силвия Хубенова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, член  на Комисията по околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Разговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за подписване на анекс към коалиционното споразумение.

Силвия Хубенова заяви, че в една уважаваща себе си демокрация документът е важен. Става дума по-скоро за по-точни срокове и по-ясни приоритети, които да бъдат изпълнявани, отколкото за цялостна промяна на споразумението.

Изборът на Меглена Кунева за министър на образованието и науката.

„Не се ли чувствате неудобно от тези дребни парламентарни игрички с ниския кворум, за да бъде избрана на всяка цена Меглена Кунева?”, попита водещата Клара Маринова, Силвия Хубенова отговори, че по време на днешното заседание са отсъствали около 90% от опозиционните депутати, така че по време на избора на Меглена Кунева не се е случило нищо извънредно. Тя продължи, че от ГЕРБ ясно са показали подкрепата си, най-вече към политиките и реформите, които трябва да се случат. Затова тези въпроси трябва да бъдат отправяни към други и най-вече към тези, които най-сериозно би трябвало да подкрепят кандидатурата на Меглена Кунева, а именно Реформаторския блок. Силвия Хубенова се съгласи, че напоследък страстите около случващото се в сферата на образованието много са се разгорещили, но това се случва заради недочетени неща. Тя изрази мнение, че не бива да се съмняваме в патриотизма на по-голямата част от народните представители и самата тя би се почувствала обидена, ако някой смята, че не е патриот спрямо държавата си. Според народния представител от ГЕРБ може би грешката на Тодор Танев и неговия екип се е състояла в това, че тези проекти за програми е трябвало по-широко да бъдат дискутирани в професионалната общност и след това да бъдат качени на сайта на министерството. Тя добави, че хората, които са експерти в съответната област, са се произнесли, че най-точният термин е владичество.

Що се отнася до избора на Меглена Кунева, Силвия Хубенова обясни, че има ясно подписано споразумение, според което именно Реформаторският блок трябва да излъчи министър, който да продължи реформите. От своя страна ГЕРБ ще следят реформите да се случват качествено и да се направят законодателни промени, ако е необходимо. Народният представител от ГЕРБ заяви, че самата тя се чувства озадачена, че колегите й от БСП са използвали номинацията на Меглена Кунева, за да водят политически диалози по закона, който е приет отдавна и който е бил един от най-широко и пространно обсъжданите законопроекти. Едни от опасенията са били, че Меглена Кунева няма да се справи, защото е външна за системата, но според Силвия Хубенова понякога е по-добре човек отвън да види проблемите в системата.

Законът за културното наследство.

Силвия Хубенова обясни, че поради дългите процедури по съгласуване дали по някакъв паметник на културата могат да бъдат направени ремонти, често се провалят европейски проекти. В случая става въпрос за мълчаливото съгласие, ако до определен период от време не е получен отговор от министерството, да се счита за мълчаливо съгласие. Хубаво е също така и общините да поемат някаква отговорност за това по-бързо и адекватно да се случват съгласувателните процедури. Разбира се законът е приет на първо четене и могат да бъдат правени предложения.

Законът за обществените поръчки.

Силвия Хубенова заяви, че не може да се съгласи с обвиненията на опозицията, че чрез закона се отварят вратички за корупция. Тя продължи, че старият закон не е отговарял на новите изисквания. Водещата Клара Маринова цитира данните от проучването на „Евробарометър” за “Нагласите на бизнеса спрямо корупцията в Европейския съюз” и попита какви са причините страната ни да оглавява това непрестижно класиране, Силвия Хубенова отговори, че преди няколко години е била поканена от испанска неправителствена организация в Барселона за изследване точно на тези корупционни нагласи в обществения сектор, там усещането за корупционните нагласи е било дори по-силно в сравнение с това в България. Народният представител от ГЕРБ изказа лично мнение, че в последните години са се появили доста фирми, които са със самочувствието, че могат да печелят и управляват големи инвестиционни проекти. Опитът обаче показва, че това не е така. Много от тези фирми може би имат усещането, че са пренебрегвани поради политически натиск, но това не е точно така. Силвия Хубенова обясни, че често общините са критикувани, че предявяват като основно изискване най-ниска цена, фирмите говорят за други показатели, върху които трябва да бъде базирана оценката. „Стъпка по стъпка трябва да разберем, че трябва да печелим поръчки и да ги изпълняваме качествено. Само така няма да имаме усещането, че е спечелила фирма по корупционен модел!”, категорична бе тя. Освен това много големи фирми печелят поръчки, но не могат да ги изпълнят и ги възлагат на подизпълнители, към които са некоректни, но това не е вина на държавата.

Мониторинговият доклад на ЕК.

Силвия Хубенова заяви, че докладът е ясен, конкретен и оценява стъпките на напредък. „Приета е стратегията за промяна в съдебната власт, ние сега просто трябва като законодатели да приемем законите, които ще направят стратегията реална. Ние знаем тези проблеми, те не са от вчера, така че до следващия доклад ще имаме реални дейности и решения, така че да бъде той по-положителен!”, завърши Силвия Хубенова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад