21.06.2024

След решение на съда ГЕРБ-СДС искат оставката на Васил Терзиев

На брифинг пред медии общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичен общински съвет Прошко Прошков и Димитър Вучев поискаха оставката на кмета на София Васил Терзиев във връзка с вече потвърденото от ВАС решение за реорганизацията на бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и ул. „Фритьоф Нансен“.

Върховният административен съд окончателно реши, че Столична община трябва да прекрати новата организация на движение по булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и улица „проф. Фритьоф Нансен“ в центъра на София.

Председателят на Комисията по финанси и бюджет Димитър Вучев попита кой ще плати сметката за последващите действия по реорганизацията на движението по бул. „Витоша“, след като ВАС я обяви за незаконна.

„Преди месец поискахме оставката на заместник-кмета Илиян Павлов. Не само не я получихме, но и кметът Терзиев застана твърдо зад решенията на своя заместник. Сега искаме и неговата оставка, смятаме, че жителите на София заслужават отговори кой и защо взима решенията в Столична община “на тъмно“, заяви Вучев.

Димитър Вучев поиска от управляващите столицата да отговорят на хората защо реорганизацията се е случила без каквото и да било обсъждане:

“Какво ще ни кажат Васил Терзиев и неговите заместници по отношение на финансовата обосновка? Ние искаме да ни бъде обяснено колко ще струва. Каквато и да е сумата, тя трябва да бъде обявена публично. Това, според решението на съда, може да се окаже злоупотреба.”

Вучев заяви още:

„Най-добре ПП-ДБ-Спаси София да спрат да правят каквото и да било в столицата, а темата да влезе спешно в Столичния общински съвет, за да може общинските съветници да решат какво да се случи с реорганизацията.“

Председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация запита има ли достатъчно основание действията на ПП-ДБ-Спаси София да бъдат считани за достатъчни за самосезиране на прокуратурата относно реорганизацията на движението.

„Искаме оставката на кмета Васил Терзиев и неговия управленски екип, защото виждаме, че не могат да се справят със задачите, свързани със столицата ни. Време е за оставки и търсене на отговорност, а не за взаимни обвинения. Колко пари струваше на софиянци тази незаконна авантюра на ПП-ДБ-Спаси София?!”, попита Прошко Прошков.

„ПП-ДБ-СС дойдоха да си развяват мръсното бельо и да цапат столицата с него.   Проваляйки се с реорганизацията на движението на „Патриарха“, обявиха всичко в
държавата за незаконно-от Дуранкулак до Петрич”, категоричен бе Прошков.

< Назад