20.09.2022

Тома Биков, ГЕРБ-СДС: Ангажираме се да увеличим доходите в целия ни културен сектор двойно

Кандидати за народни представители от ГЕРБ-СДС в София се срещнаха с представители на културната общност. Срещата се проведе по инициатива на водача на листата в 24 МИР София Тома Биков.

Той представи основните приоритети в програмата на ГЕРБ-СДС за развитието на българската култура и популяризирането й извън пределите на България.

„Тази година в нашата програма заедно с нашия финансов екип постигнахме съгласие, че през следващите две години се ангажираме да увеличим доходите в целия ни културен сектор двойно, със 100%, така както направихме и с учителите в предишния ни мандат“, заяви водачът на 24 МИР София. Той отбеляза, че срещите с представители на културата, спорта и съмишленици от район „Оборище“, се е превърнала в традиция и едно от най-приятните събития в последните кампании.

Той отбеляза, че от съществено значение е българските творци да бъдат изведени на преден план, да бъдат мотивирани да работят и създават културен продукт, и да имат благоприятни условия да се изявяват както у нас, така и в чужбина.

Тома Биков посочи, че артистите на свободна практика не са забравени и ГЕРБ-СДС има конкретни предложения, с които да подпомогне и тяхната дейност и реализация.

„Всички творци, независимо дали говорим за тези на държавна работа или тези на свободна практика, трябва да имат самочувствие и много по-висок статус в обществото“, категоричен е той.

Биков подчерта, че вероятно в програмата има и пропуски, но ГЕРБ-СДС винаги са били и ще бъдат отворени към предложения, стига те да бъдат разумни и в полза на обществото.

„Култура означава идентичност. Нашата цел е да имаме и съвременна идентичност, хора, които пазят паметта, хора, които създават нещо ценно сега, което ще бъде ценно и в бъдеще“, изтъкна Тома Биков.

„Ако ние не инвестираме в държавата на идентичността и Министерството на културата не се превърне в Министерство на българската идентичност, значи нищо не сме направили“, каза още водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 24 МИР София.

На срещата присъстваха директорът на театър „София“ Ириней Константинов, директорът на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов, легендите на естрадата Петя Буюклиева и Кристина Белчева, музикантите – Йоана Драгнева, Пейо Пеев (основател на групите „Импулс“ и „Спринт“), един от емблематичните гласове в българския рок Тони Чембъра (група „Монолит“, „Ритъм Бойс“), Калин Вельов, Георги Низамов и много други.

Събитието беше уважено от кмета на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и евродепутатът от ГЕРБ\ЕНП Андрей Ковачев, директорът на пазари „Възраждане“ Маргарита Александрова, както и кандидатите за народни представители – Любомир Талев, Димитър Стоянов, Станислава Коцева, Атанас Енгьозов, Боян Стефанов, проф. Антоанета Кирова, Даниел Костов, д-р Валентина Христова и Анжела Христова за 24 МИР София, Галя Георгиева (23 МИР София) и Евгени Будинов (25 МИР София).

< Назад