10.09.2019

Тома Биков представи книгата си „Политически кризи и служебни правителства“ в Ловеч

Политологът Тома Биков, който е и народен представител от ПП ГЕРБ, представи в Ловеч книгата си „Политически кризи и служебни правителства“. Поканата към него е отправена от кмета на общината Корнелия Маринова - общински ръководител на ГЕРБ.

„Тук съм на дата, която на пръв поглед няма общо с книгата, но едва ли има по-голяма криза от един преврат, от радикална промяна на ценностната система, на икономическата и политическата система, на геополитическата система. Тази криза дава отражение и днес. Тази дата – 9 септември, безспорно е значима и за да я свържа с книгата си за политическите кризи ща кажа, че ние можем да говорим много лоши неща за нашия преход и следпреходното време, но едно от големите постижения на прехода е, че той прекъсна традицията на политическо насилие, което съществуваше в България от 1919 г. до 1989 г. Българското общество функционираше в среда на политическо насилие до 1944 г. в определени периоди от време, а след 1944 г. цялата държава функционираше на база политическото насилие, то беше и причината за тези изборни резултати – БКП е единствената партия, която печелеше изборите с 99%“, подчерта Тома Биков. Той припомни, че „имаше и моменти, когато това политическо насилие можеше да възникне отново – и 1990 г. и 1997 г. – най-тежките кризи в обществото, и тук трябва да подчертаем ролята на десницата – тя беше фактор, който се отказа от реваншизъм и саморазправа, спрямо политическия опонент, който 45 години беше упражнявал насилие срещу хората, които са искали да живеят в демократична европейска страна“.

Книгата започва от 1991 г. с правителството на Филип Димитров и обстоятелствата, които довеждат до неговото падане. После проследява и анализира правителствата на Ренета Инджова и Жан Виденов, на Стефан Софиянски и след кратко прекъсване завършва с правителствата на Близнашки и Огнян Герджиков, поясни Тома Биков. По думите му никой не може да даде обяснение защо в България има служебни правителство. „Нито във Великото народно събрание този въпрос е дебатиран сериозно, тази институция създава опасности и за демокрацията“, коментира Биков и подчерта, че в тези случаи властта се трансформира от парламентарна в президентска република – без парламент и без парламентарен контрол и без никаква контрол. Биков подчерта, че това е опасна трансформация дори в стабилна ситуация.

На представянето присъстваха още народните представители Иван Миховски, Калин Василев и Лили Друмева, областният управител Ваня Събчева, както и много граждани.

Преди представянето на книгата Биков и колегите му, както и кметът на общината Корнелия Маринова и областният управител Ваня Събчева, поднесоха цветя и се поклониха през паметта на жертвите на комунизма в лагера „Слънчев бряг“.

 

< Назад