08.03.2018

Тома Биков: Президентът трябва да демонстрира балансирано поведение, а не да се позиционира като страна в спора

Медия: радио „К2“

В обществото има известно напрежение към политическата класа. Всеки има право на протест. Всички политици в България обаче са плод на демократични избори, които не са оспорвани от никого, те са плод на избора на мнозинството от хората в България. Това заяви народният представител от ГЕРБ-София Тома Биков по време на разговора си с Клара Маринова в ефира на радио „К2“.

 

„Но хората започват да недоволстват и това не може да не го отчитате, не може да не се търси от вас промяна на политиката, накъде трябва да се променя тази политика?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че самата природа на демокрацията се гради върху народното недоволство, тя функционира на базата на това недоволство, което кара политиците да се съобразяват с обществените настроения и да не прекрачват определени граници. Така че в този смисъл подобно поведение не е толкова ненормално за една демокрация. Народният представител обясни, че социологическите проучвания показват, че наистина има неудовлетвореност, но в същото време липсва желание за предсрочни избори. „Очевидно няма някаква предреволюционна ситуация, за която се опитват колегите от БСП да говорят. Без да отричам, че има недоволни хора в България и те сигурно не са малко, но това е в границите на нормалното, това не е нещо извънредно!”, обясни народният предстатавител.

„Нормално е в такава ситуация управляващите да търсят някакъв отдушник, какви са тези отдушници, които Вие бихте предложили?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че според него е много важно управлението да има своя линия от която да не се отклонява. Той обясни, че има активни малцинства, които са силно ангажирани с дадена кауза, но мнозинството от хората са по-пасивни, ангажирани със служебни и семейни задължения. Работа на управляващите е да балансират между интересите на всички тези хора и да намират пресечната точка.

„Вие се позовахте на социологически проучвания, аз също ще се позова. Мнозинството от хората в България очакват промени в правителството, в състояние ли сте вие в рамките на това Народно събрание да направите промени в кабинета, така че да може да се отпуши малко народното недоволство, да му се дадат шансове да повярва, че може да има промяна в политиката?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че промени в кабинета не са нещо странно, те се случват в определени моменти. Той обясни, че персоналните промени са важни, но още по-важна е концепцията, която се следва, а в момента смяна на концепцията в средата на мандата би било доста рисков ход. „Нашата програма и нашата концепция е изработена на базата на предизборните ангажименти, които са поемали ГЕРБ и „Обединените патриоти” и то в тази част от ангажиментите, които са общи или близки и могат да се свържат. Според мен тя е оптимална програма и нейната промяна доста сериозно би разклатила управлението!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той добави, че социологическите проучвания са важни, но това, което променя нещата, са изборите. Догодина ще има два вида избори – местни и европейски – и на тях ще се очертае доста по-ясно обществената нагласа. Така че управлението ще има ясен индикатор дали се движи в правилната посока.

Тома Биков заяви, че ако трябва да говорим малко по-концептуално за отношенията между президента и премиера, то проблемът не е кой е бил на даден прием, по-големият проблем е, че в българската политическа среда се очертава все по-голям разлом, който се пренася и в обществото и не търпи балансирано поведение. „Той не търпи балансирано поведение, и тук мога да си позволя критика към президента, той е институцията, която трябва да има балансирано поведение и която трябва да се опитва да събере всички на едно място! Когато президентът се е позиционирал като страна в спора, то всичко оттам нататък тръгва по линията на този спор!”, категоричен бе народният представител.

 

„Българският народ е търпелив, но в един момент дребна капка прелива чашата. Прави ли Ви впечатление, че един лекар, който застреля един крадец, стана повод за такива масови протестни акции. Не се ли притеснявате от този факт?”, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че се притеснява, защото това е симптом. Той изрази мнение, че има натрупване на усещане за несигурност в битов смисъл. Народният представител обясни, че парламентарната група на ГЕРБ все още няма изработена позиция, но неговото лично мнение е, че решението на проблема не се корени толкова в института на неизбежната отбрана, а по-скоро да се помисли как хора с множество присъди да бъдат изолирани от обществото. Той продължи, че според европейското право затворът служи не толкова като място за наказание, а за превъзпитание. „Но човек със 7-8 присъди очевидно не подлежи на това и ние трябва да помислим просто как такива хора да не бъдат по улиците, защото те не са и толкова много – не всеки в България има по 7 присъди и не всеки в България извършва грабежи непрестанно! Това са определена група хора, които са ясни на органите на реда!”, заяви народният представител.

 

„Ще си сътрудничите ли с движението на Божидар Димитров „Кан Кубрат?””, попита водещата Клара Маринова. Тома Биков отговори, че формацията е заявена като гражданско движение и в този смисъл от ГЕРБ го приемат както останалите такива. Ако въпросът е „за” или „против” президентската република, то ГЕРБ е на позиция, че парламентарното управление гарантира по-добре демокрацията. „Колкото и да е подложен парламентът на критики и обиди в определени моменти, това е начинът в България властта да не се централизира напълно. Иначе аз съм запознат с тезите на Божидар Димитров, те са една българска концепция, която аз наричам „концепцията от 34-та година”, която води към авторитарно управление. Това също е начин да се управлява една държава, но въпросът е вече дали българите искат точно това, защото когато говорим за президентска република и подобни радикални промени, трябва да знаем, че те имат плюсове и минуси и не са само плюсове“, посочи Биков.

< Назад