22.02.2022

В Лясковец са готови да организират подписка за връщане на хартиената бюлетина

Машинното гласуване като единствена възможност води до дискриминация и улеснява манипулирането на вота. Това заявиха жители на Лясковец по време на приемна на народните представители от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов. Хората заявиха, че са готови да организират подписка за промяна на изборното законодателство и връщане на хартиената бюлетина.
Проф. Ангелов бе категоричен, че всеки избирател трябва да може да избира дали да гласува с хартиена бюлетина, или да използва машина. Така властта ще има по-голяма представителност и няма да стигаме до абсурдни ситуации едва 10% от населението, имащо право на глас, да подкрепя властимащите. С отнемането на възможността за гласуване с хартиена бюлетина значителна част от българските граждани на практика бяха лишени от правото на вот, почувстваха се нелепо заради притеснението си от работата с машините, добави Димитър Николов.
Страната ни затъва, отива в блатото, не скриха наблюденията си лясковчани, повдигайки темата за за едни от най-наболелите проблеми днес у нас – цените на тока, горивата и на хранителните стоки. „Коалиция ГЕРБ – СДС предложи вариант за овладяване на енергийната криза, но той бе отхвърлен. Ще има някакви компенсации, но хората няма да усетят справедливост. Помощта е помощ, когато идва навреме. В сегашната ситуация тези компенсации ще бъдат изядени от инфлацията“, коментира проф. Костадин Ангелов. А Димитър Николов добави, че голяма част от кметовете в България могат да преподават управление на публични финанси на управляващите. Вместо да овладее и реши кризите, властта прехвърля проблемите на местната власт, каза още Николов.
В допълнение кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова посочи, че ако коментираният към днешна дата бюджет бъде приет, то местната власт ще е изхарчила 40% от сумите само до приемането му, а през септември общините ще са на червено. Според нея формулата, при която е изчисляван Бюджет 2022, трябва да е коренно различна от тази за Бюджет 2021. „Ще ни докарат дотам да плащаме само ток и газ“, сподели опасенията си д-р Гецова.
Пореден пример за недомислица са безплатните детски градини от април, посочи кметът на Лясковец. „Никой не попита нас, кметовете, колко всъщност струва издръжката на едно дете в детска градина. Ако стандартът се запази в предлагания размер от 620 лева, само 2 от перата ще го изчерпат и ще се наложи дофинансиране. А то ще дойде от допълнително натоварване на данъкоплатеца. Кое тогава ще е безплатното?“, предупреди д-р Гецова.
Размерът на депутатските заплати, субсидията за партиите, влизането на България в еврозоната също бяха сред поставените теми. Посетилите приемната поръчаха на народните избраници да продължат да се срещат с хората, защото едно е да научаваш как живее българинът от новините, съвсем друго – от първо лице.

< Назад