27.10.2016

Валентин Николов: Цачева и Манушев притежават уравновесеността и хармонията да бъдат обединители на нацията

Медия: Радио К2

Валентин Николов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по енергетика, член на Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Приетите на второ четене промени в Изборния кодекс.

„Обвинявахте другите, че правят в 12 без 5 промените в ИК, а Вие ги направихте в 12 и 30, не Ви ли е неудобно за това, което се случи?”, попита водещата Клара Маринова. Валентин Николов отговори: „Разбира се, че ми е неудобно, то се получи като онзи виц, в който един напътвал една кола на заден – давай, давай, слез сега да видиш какво направи!”. Той продължи, че в крайна сметка има коалиционно управление и за да поддържат стабилността в България от ГЕРБ са принудени да се съобразяват. Според народния представител това е бил възможният компромис.

„В обществото се остава с много неприятното впечатление, че 2-3 малобройни групи общо взето влияят на целия законодателен процес в България, а това не е добре за страната!” отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й я допълни, че негативите от това нещо винаги остават за ГЕРБ.

Проблемите в сектор „Енергетика”.

Валентин Николов заяви, че многомилиардни проекти търсят своето решение, това провокира и активизира различни групи, заинтересовани от тези проекти, което на свой ред дава определени резултати. Той продължи, че при всички случаи въпросните проекти ще намерят своето окончателно решение. Народният представител от ГЕРБ обясни, че консенсусът, който е съществувал след 2013 г., е бил добър, защото не е провокирал решения по мегапроектите.

„Според Вас уволненията на тримата от лявото политическо пространство предизборен ход ли е, както и въпросът с депутатския имунитет на Делян Добрев от ГЕРБ?”, попита водещата Клара Маринова. Валентин Николов отговори, че според него никой от кандидатите за президент не печели от въпросните ходове. Това са нормални процеси, по-скоро притеснително е нарастването на напрежението. „Аз мисля, че не трябва да се търси политика в тези неща!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ.

„Смятате ли, че анкетната комисия за Белене ще свърши някаква работа, една такава комисия вече имаше?”, попита водещата Клара Маринова. Валентин Николов отговори, че в момента ситуацията е малко по-различна, защото вече има решение на арбитража, около него имаме различни интервюта с г-н Кириенко, г-н Комарьов и други лица, които са участвали в процесите. Що се отнася до това дали от самата комисия ще излязат обвинения, народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че това едва ли ще се случи.

„За всички тези пръснати милиарди някой някога ще потърси ли не само колективната отговорност, а и персоналната?”, попита водещата Клара Маринова. Валентин Николов отговори, че прокуратурата е единственият орган, който може да направи това. Той уточни, че по повод на повдигнатите обвинения в момента може да каже, че те не са всъщност по проекта „Белене”, едното се отнася за оборудването, което е било преди това на площадката, а другото е за непрекратяване на договора с „Уорли Парсънс”.

Кандидат-президентската кампания.

„С какво се различава предизборната кампания за Избори 2016 от предишните?”, попита водещата Клара Маринова. Валентин Николов отговори, че след управлението на Пламен Орешарски е имало известен период на толерантност и партиите са потърсили и са постигнали консенсус по редица въпроси. В момента сме свидетели на това, че се връща напрежението от 2013 година. Това предизвиква известна тревога, защото и външната обстановка изобщо не предразполага за катаклизми вътре в страната. „Трудно провеждаме нормални избори, да го кажем директно и право!”, обобщи народният представител от ГЕРБ.

„Кои са най-важните послания, които отправи Вашата кандидат-президентска двойка? С какво ще привлечете по-широката периферия, защото специалисти твърдят, че на Избори 2016 всички залагат повече на партийните си ядра?”, попита водещата Клара Маринова. Валентин Николов отговори, че Цачева и Манушев не само са двойката с най-много качества, но могат да допринесат и за така необходимия консенсус. Те имат уравновесеността и хармонията да бъдат обединителни на нацията. Проблемът е, че до момента по-скоро преобладава негативното, а не се чуват посланията на самите кандидати. Самият факт, че има повече от 20 кандидат-президентски двойки разводнява основните теми. Според народния представител основните послания ще бъдат чути ако има балотаж.

На въпроса как ще обясни факта, че гражданите не познават добре Конституцията и на срещите с кандидатите за президент задават масово социално-битови въпроси от компетенцията на общините, народният представител отговори, че тук трябва да се започне да се работи още от училище. „Мен ми направи впечатление, че в Австрия учениците учат, че от техния труд и работа зависи пенсионната система на техните родители, дядовци и баби!”, завърши Валентин Николов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад