30.09.2020

Вълков: Законопроектът за Кодекса на търговското корабоплаване цели синхронизиране с европейското законодателство

Основна цел на законопроекта за Кодекса на търговското корабоплаване (КСК) е осигуряване на мерки на национално ниво за прилагане на вторичното право на ЕС относно надзора на пазара на морското оборудване и изисквания на Директива 2014/90/ЕС и отмяна на старата директива. Парламентарната група на ГЕРБ подкрепи законопроекта на заседанието на ресорната комисия. Удовлетворен съм, че днес останалите колеги единодушно гласуваха промените на първо четене в зала“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков след представянето на текстовете.

Вълков, който е член на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, коментира най-важните акценти от КТК.

„Законопроектът включва две основни части. В обхвата на предложените промени се включва създаване на специален ред за надзор на пазара за морското оборудване. Цели се повишаване на безопасността по море и предотвратяване на замърсяването на морската околна среда, както и осигуряване на лоялна конкуренция и недопускане на случаи на изкривяване на пазара на морско оборудване. Когато инспекторите на ИА „Морска администрация“, осъществяващи надзора считат, че морско оборудване представлява риск за морската безопасност и околната среда, се предвижда извършване на оценка на морското оборудване. Предвидено е те да информират ЕК и други държави членки за резултатите от извършената оценка“, поясни бургаският депутат.

Друг важен момент е въвеждането на административно-наказателни разпоредби за реда на осъществяване на надзор на пазара на морското оборудване.

В останалата част промените в КТК отразяват натрупаната практика до момента. Друга предложена промяна е да има правна възможност признати организации да издават свидетелства въз основа на извършени прегледи на кораби.

 

 

< Назад