16.05.2015

Варненският депутат от ПП ГЕРБ Красимира Анастасова беше гост на откриването на паметник в с. Щипско

Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна Красимира Анастасова беше официален гост на тържеството, с което бе открит войнишки паметник в с. Щипско, община Вълчи дол. Паметникът бе обновен тази година с усилията на Инициативен комитет от селото, чийто председател е Тодор Русев – бивш учител от Щипско. Проектът се реализира с подкрепата на 160 дарители, сред които и община Вълчи дол. Той включва изграждането на цветни алеи, стъпаловидна сцена, както и две мраморни плочи, върху които са изписани имената на загиналите по време на войните жители на селото.

В рамките на церемонията кметът на Вълчи дол Пенка Йорданова удостои варненският депутат с плакет с герба на общината – знак за признателност за подкрепата, която Красимира Анастасова е оказвала на община Вълчи дол.

Всички 17 войнишки паметници на територията на община Вълчи дол са издирени и регистрирани през 2008 г. в отговор на регламента, въведен чрез влезлия в сила Закон за военните паметници. Монументът, издигнат в памет загиналите от с. Хасерджик (старото име на с. Щипско) във войните през 1912-1913 и 1916-1918 г., е изработен от камък, мозайка и цимент. Авторът Димитър Калаксъзов е изработил паметника със собствени средства.

< Назад