06.04.2020

Владимир Тошев: Сега е времето заедно да се борим

Медия: БТА

Министерският съвет взе решение,а Народното събрание прие удължаване на срока на извънредното положение до 13 май. Очаквано ли беше това?
Беше ясно, че ще има такава стъпка. Практиката на вече преболедували държави като Китай показва, че от започването на епидемията до нейния рязък спад минават около три месеца и то при изключителни мерки за борба с вируса. Така че може би 13 май дори бе оптимистичен срок и ако се наложи, то още повече ще удължаваме срока на извънредното положение. 
И нека да не се налага наистина да ограничаваме правата и свободите на хората - сега режимът е доста хлабав, разчитаме повече на самосъзнанието, отколкото на ограниченията.
Но, за да функционира държавата, особено в такава трудна ситуация, каквато е извънредното положение и задълбочаващата се криза около коронавируса и спада на икономиката, има няколко институции, които задължително работят и на първо място, по Конституцията на България, е Народното събрание. Народното събрание не трябва да спира работа. 
Това, което Правителството, изпълнителната власт приеме като решения, в голямата си част трябва да бъдат облечени в законодателна форма, да придобият статут на закон и едва тогава могат да бъдат изпълнявани. Лично моето мнение е, че дори да има голям брой заболели народни представители, тези, които могат да присъстват на заседания, трябва да са там, по простата причина, че държавата не може да бъде блокирана, за да се лекуват депутатите. Аз не се страхувам - каквото за всички, това и за мен. Но ние сме длъжни да работим и сме длъжни да работим при всякакви обстоятелства, при всяко положение, особено в критични ситуации, в каквато е в момента държавата, а и целият свят. 

Има ли яснота как ще продължи работата на Народното събрание? Споменават се различни варианти, включително работа онлайн.
Има различни варианти, някои от тях - доста екзотични. Проблемът е, че Конституцията казва, че депутатите изразяват своята воля чрез лично, индивидуално и присъствено гласуване - тоест, по Конституция, ние трябва да бъдем в пленарната зала, нямаме право да гласуваме дистанционно. Още повече, че е важен и дебатът очи в очи - а сега дебатите са наистина сериозни. Всеки закон, който се приема в тази ситуация, е критичен. Една част от законите са нови като законодателство, няма прецедент и практика - така че дебатът, личното присъствие, са много важни. Освен това, с цялото ми уважение към IT-специалистите на Народното събрание, има хакери на много високо ниво и могат да станат големи поразии. А това в тази ситуация не ни трябва. 

За пръв път в новата българска история Народното събрание гласува закон за извънредното положение. Коментарите са разнопосочни - някои казват, че с този закон гражданите сме загубили права, други пък смятат, че сме спечелили от наложените мерки, тъй като благодарение на тях имаме плавно покачване на новите случаи на заразени и така здравната ни система може да се справи. Какъв е Вашият коментар?
Отпреди Втората световна война в България не е обявявано извънредно положение, дори по време на самата война не е обявявано такова. Така че няма прецедент, липсва практика по въпроса, което означава, че ние сега правим едно съвсем ново законодателство и го прилагаме. С гордост мога да го кажа, ние сме водеща държава по отношение на предприетите мерки и ефекта от тях - към момента в България хората с установена зараза са над 530 души и 20 починали. Тези малки, на фона на случващото се в други държави числа се дължат на факта, че Правителството, Народното събрание и всички български институции се сработиха, оцениха ситуацията, реагираха много навреме и много бързо се предприеха стриктни мерки за ограничение разпространението на вируса.
Лично моето мнение по отношение на Закона за мерките и действията при извънредно положение е, че приехме един относително мек вариант. Защо мек? Ще Ви дам един пример - съобщено бе, че при масирана проверка вчера на хората, сложени под карантина само в Софийска област 91 души не са намерени на местата, където са декларирали, че ще бъдат. Не считам, че когато има опасност един човек да застраши живота и здравето на стотици и дори хиляди, водещ трябва да бъде нечий личен интерес - в момента ние подчиняваме личния интерес в полза на обществения, за да може да съхраним здравето и живота на всеки един българин. 
Не приемам мерки срещу фалшивите новини за ограничение срещу свободата на словото. Има много хора, които не могат да направят разлика между това, което говори генерал Мутафчийски и това, което говори измисленият "доктор Иванов" от n-тата болница в някоя си община - в тази ситуация хората, които са притеснени, страхуват се, психически са затормозени, лесно могат да повярват на думите на някой, който може дори реално да не съществува. Така считам, че законът за мерките и действията при извънредно положение е добър, но не достатъчно строг. 

Споменахте икономическата криза.Предприетите до момента икономически и социални мерки според Вас адекватни ли са?
Отговор: Правителството реагира спрямо днешната ситуация, мислейки обаче за времето след края на кризата с коронавируса. България не е достатъчно богата държава, не сме достатъчно мощна икономика, която да може да се съвземе толкова бързо, колкото би ни се искало. И ако ние сега - през април и май месец - изразходваме всички ресурси, които имаме като резерви, рискуваме след това, когато тази ситуация приключи, да няма как да действаме. Това, което предлага Правителството, са консервативни мерки, които дават шанс на хората да преживеят тази криза, дава шанс на бизнеса да съхрани ресурсите си. 
Не бива да разсъждаваме единствено, че държавата е нещо, от което можем само да вземаме, защото ние сме държавата и така, както искаме тя да ни помогне, така и ние трябва да й помогнем, тоест да помогнем на себе си. Ще направим всичко възможно максимално бързо да действаме и както сме за пример за целия свят по отношение кривата на разпространение на заразата, така да бъде и по отношение на икономиката - графиката на кризата там също да не бъде много стръмна. Надявам се така да бъде, има шанс. И то ще е само заради навременните мерки и мобилизацията на цялото общество. 
В момента не е време за популизъм и политика. С тези мерки, които като управляващи предприемаме, може би ще понесем и щети, но важното е да съхраним живота на хората.

< Назад