24.04.2019

Вяра Церовска и евродепутатът Владимир Уручев откриха регионално състезание по програма „Учебна компания"

Кметът на Община Перник Вяра Церовска и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев откриха регионално състезание по програма „Учебна компания  на Джуниър Ачийвмънт България. Форумът е част от националната квалификация за Националното състезание „Най-добра учебна компания“ 2019 г.

„Щастлива съм, че нашият град е едно от местата, в които можещи млади хора ще покажат креативност, умения и талант. Програми като тази са изключително ценни, защото помагат на младежите да оценят и по-добре да разберат ролята на бизнеса в нашето общество“, сподели градоначалникът. Тя изрази своята благодарност към евродепутата Владимир Уручев за изключително полезния контакт, който направи с Джуниър Ачийвмънт България.

„Владимир Уручев е един уважаван европейски политик, който защитава в продължение на три мандата българския авторитет в Европейския парламент. Щастливи сме, защото знаем, че в негово лице имаме един голям приятел на Перник“, отбеляза д-р Церовска.

Кметът пожела успех на всички участници в състезанието и изрази своята увереност, че тази кампания ще даде възможност на много от тях да придобият умения, които ще им помогнат да постигнат своите мечти.За поредна година инициативата е подкрепена от евродепутата Владимир Уручев, който заедно със своя екип изключително активно партнира на JA в реализирането на програмата.

„Това е проект, който отваря пред младите хора нови хоризонти. Той дава възможност на младите предприемачи да разберат, че тяхната съдба е в собствените им ръце“, сподели Уручев.

Младите предприемачи представиха пред кмета и евродепутата продуктите и услугите, които са подготвяли в продължение на една година. По време на еднодневното изложение в града те ще демонстрират пред жури и публика своята бизнес идея.Инициативата е резултат от споразумението за сътрудничество между Община Перник и Джуниър Ачийвмънт България за дългосрочно и ефективно сътрудничество в процеса на обучение на младежите по предприемачество, изграждане на модел за публично-частно партньорство и създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи и проекти. В нея се включиха 25 ученически стартъпа от програмата „Учебна компания“ на JA-България от и Югозападна България. Целта на регионалните състезания е да даде възможност на учебните компании в конкурентна среда да демонстрират своите умения по продажби и маркетинг, като същевременно съумеят добре да защитят идеята си пред жури. От всяко регионално състезание ще бъдат избрани до 10 ученически компании, които получават право на участие в Националното състезание „Най-добра учебна компания на България“. Участващите екипи представят своите продукти и услуги на щанд в частта търговско изложение, на сцена правят и представяне пред жури във формат на презентация пред инвеститори. Участниците развиват продукти и услуги в сферите на компютърните и интернет технологии, мобилни приложения, туризъм, хранително-вкусова индустрия, облекло, дизайн и др.Първоначалният формат на Програма „Учебна компания” е създаден през 1919 г. и празнува 100-на годишнина през 2019 г. Това е най-утвърдената програма на Джуниър Ачийвмънт в цял свят, като през 2006 г. е призната от Европейската комисия за “Най-добра практика в обучението по предприемачество”. В рамките на програма „Учебна компания“ ученици на възраст 15-19 г. се научават как да материализират своята идея за бизнес в реално бизнес начинание, което управляват в рамките на една учебна година.

< Назад